Magyarok a piacon

Színházba, most!

/ 2014.01.09., csütörtök 14:00 /
Színházba, most!

Magyarország startupnemzetté válhat a bürokratikus akadályok csökkentésével - vallják a Ma este színház! díjnyertes honlap megálmodói. Limbacher Tivadar és Szabadkai Attila két év alatt több mint százezer nézőt csábított színházba, féláron kínált jegyekkel.

Limbacher Tivadar (balra) és Szabadkai Attila   Fotó: Fűrjes Viktória

Miért épp színházjegyek?

Limbacher Tivadar: Mert elgondolkoztunk azon, hogy a mai életritmus miatt nehéz hetekre-hónapokra előre tervezni. Egy moziba akár fél órával a kezdés előtt is el lehet menni. Ezt akartuk meghonosítani a színházaknál is. Volt vásárlónk, aki hét perccel az előadás kezdete előtt vette meg nálunk a jegyét.

A színházak nem tekintettek versenytársként önökre?

Szabadkai Attila: Nem, mert a színházak is lehetőséget láttak az ötletben, hogy így eladhatnak még néhány jegyet. Éjfélkor a rendszer automatikusan kiküld egy ajánlót, amit 43 ezer ember kap meg e-mailben. Volt, hogy 700 jegyet is el tudtunk még adni az utolsó nap, a mi segítségünkkel lesz telt házas naponta több előadás.

Egyszer azt írták: sokan a last minute kedvezmény miatt kedvelték meg újra a színházba járást. Mennyire mérhető ez?

L. T.: Egy éve végeztünk felmérést a felhasználóink között, amiből kiderült: sokan nem is feltétlenül az ötvenszázalékos jegyárkedvezmény miatt kezdtek újra színházba járni, hanem azért, mert egy oldalon látják összegyűjtve, miket játszanak aznap a teátrumokban, és mire van még szabad hely.

Gondolkoztak, vannak!
Egy barátokkal átborozott éjszaka és hat ötlet. Ebből választott ki egyet Limbacher Tivadar és Szabadkai Attila. Majd következett a közel egyéves előkészítő szakasz, s egy nyár alatt tanult meg Szabadkai Attila programozni, hogy a startupvállalkozás beindulhasson. 2011. december 9-én debütált a Ma este színház!, mely tavaly a zsűri és a közönség szavazata alapján is az Év honlapja lett. Két év alatt az időközben háromfősre bővült csapat több mint százezer nézőt csábított színházba; tavalyi forgalmuk elérte a 148 millió forintot.
 


A honlapot a kétéves évfordulójukon megújították. Hova tud még továbbfejlődni a projekt?

L. T.: Sokáig terveztük, hogy a rendszert kiterjesztjük a vidéki városokra is, jelenleg ugyanis a budapesti színházak és hét vidéki város, összesen 86 teátrum programjai érhetőek el. Gondolkozunk azon is, hogy csináljunk egy Ma este koncert! honlapot, de ez azért nehezebb. Ott jellemzően elővételben olcsóbb a jegy, a helyszínen pedig drágább, ami épp ellentéte a last minute logikának. De vannak más ötleteink is.

Magyarország 2020-ig Közép-Európa startupközpontjává szeretne válni. Mire van ehhez szükség?

Sz. A.: Más országok is dédelgetnek ilyen álmokat. Van erre esélyünk, de szükség van az adminisztratív akadályok lebontására, a jogi környezet egyszerűsítésére. Számunkra ez okozta a legnagyobb problémát az induláskor.

L. T.: Mielőtt létrehoztuk a Ma este színház!-at, évi egy-két startupverseny volt, melyen a fiatal hazai tehetségek megmérethették magukat. Ma már a húszat közelíti a versenyek száma.Limbacher Tivadar

1983-ban született Budapesten. Az ELTE-n szociológiát, az amerikai Indiana Universityn menedzsmentet tanult. Korábban Brüsszelben dolgozott az Európai Bizottság kommunikációs tanácsadójaként.

Szabadkai Attila

1984-ben született Pécsett. A Pécsi Tudományegyetemen közgazdaságtant hallgatott, majd Spanyolországban műszaki területen tanult. Korábban az Ernst & Young Tanácsadó Kft.-nél dolgozott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.