Magyarok a piacon

Szórakoztató anyacsinosító

/ 2018.05.23., szerda 17:17 /

Szó nincs arról, hogy ez könnyed kis- vagy nagymamatorna lenne; intenzív, pörgős táncról van szó, babával a háton – állítja Molnár Enikő, a Maminbaba – hordozós latin fitnesz alapítója.

Honnan jött az ötlet?

Sosem voltam sportos kismama, és kisgyerekes anyaként sem mozogtam sokat. Többször készültem eljárni ide-oda, de ritkán jött össze. Viszont hét éve elkezdtem zumbára járni, és megtetszett a latin tánc hangulata, mozdulatai. Ahol felnőttem, ott még hasonló mozgásforma sem volt, így gyerekként „csak” karatéztam, miközben már akkor is szívesebben táncoltam volna.

Hogy lett a zumbából Maminbaba?

Egyszer, amikor otthon gyakoroltam, a kétéves lányom kérte, hogy vegyem fel és úgy táncoljunk. Kiderült, hogy zumbázni úgy nem lehet, de az ötlet megragadt a fejemben. Láttam, hogy az esti foglalkozásokra szinte csak beesnek az anyukák, mert épphogy hazaért a munkából a férjük, akinek gyorsan átadhatták a babát. Rájöttem, hogy jó lehetőség lenne az anyukáknak babákkal együtt táncolni egy délelőtti foglalkozás keretében.

Egy újabb baba-mama foglalkozás?

Nem, abból rengeteg volt már akkor is. Olyan foglalkozás, ahol a babát nem kell előtte lepasszolni, sőt letenni sem, miközben az anyák is mozoghatnak és társaságban vannak. Mentális szempontból is előnyös, ha az anyukák mihamarabb társaságba kerülnek, hiszen ezáltal a szülés utáni depresszió esélye csökken, a táncos-tornás mozgásforma boldogsághormonokat szabadít fel. Arról nem is beszélve, hogy a babával végzett mozgás olyan állóképességet ad nekik, amely a mindennapi terhelések elviselésére is képessé teszi a szervezetüket, és segít visszanyerni a várandósság előtti alakjukat. És mindez a babáknak is kitűnő lehetőség.

Mire?

Például az alvásra, édesanyjuk fizikai közelségére, az egyensúlyfejlesztő mozgásra. Észrevehetően fejlődik a ritmusérzékük, a mozgásuk, hiszen végig ringatják őket. Általában elalszanak, ritkán sírnak, és pelenkacsere vagy etetés miatt szinte sosem kell megszakítani a mozgást.

A babák alszanak, miközben anyukájuk, akinek a hátára vannak rákötve, latin zenére ropja?

A legtöbbször ez történik. Sokan aggódnak, nem tudják, hogyan reagál majd a kisbabájuk, mert még nem voltak vele közösségben, vagy sosem használtak hordozót. Őket kötjük be utoljára, és már indítjuk is a zenét, hogy ne legyen idejük tovább idegeskedni. Ha az anya nem aggódik, akkor a baba sem fog. Pedig szó nincs arról, hogy ez könnyed kis-vagy nagymamatorna lenne; intenzív, pörgős táncról van szó. Amikor a rendezvényeinken beállnak új arcok, baba nélkül, rácsodálkoznak, hogy milyen kemény.

Hát még babával a háton… Nem túl megterhelő ez?

Aki nem használ hordozót, gondoljon arra, hogy mi az egyszerűbb: egy 5–10 kilós csomagot kézben vagy hátizsákban vinni? Jó rögzítés mellett nem érezni annyinak a babát, mint amennyit a mérleg mutat. A Maminbaba mozgásforma két emberre van kialakítva: csak annyival nehezíti a mozgást a gyermek súlya, amennyi a hatékony alakformáláshoz szükséges.

Mégis hogyan tudnak így táncolni pocakos kismamák és nemrég szült anyák?

Odafigyelünk a gerinc, a gátizmok és az ízületek védelmére, és senkit sem hajtunk túl. Sosem mondunk olyanokat például, hogy emeld meg jobban a lábad. Az első néhány órán csak a lépéseket követik, aztán fokozatosan növelik a mozgás intenzitását, egyre jobban beleviszik a csípőmozgást. Mindig táncos bemelegítéssel kezdünk, latin táncok alaplépéseiből és gimnasztikai elemekből összeállított koreográfia szerint, a végén pedig nyújtunk, lazítunk, hogy elkerüljük az izomlázat és a sérüléseket.

Ha intenzív, pörgős, hogyhogy „csak” ringatóznak a babák?

A mozdulatsort úgy raktuk össze, hogy a babákat nem rázzuk, és azt sem engedjük, hogy a fejük billegjen. Odafigyelünk, hogy egész idő alatt a babák és az anyák is biztonságban legyenek. Ezért kulcsfontosságú a hordozók minősége, hogy az anatómiailag legmegfelelőbb típusúba kerüljön a baba, valamint gyorsan és jól fel is tudjuk kötni az anyára.

Melyik a legmegfelelőbb típus?

Kezdetben csatos hordozót használtunk. Egészen pici babák számára akkor még nem volt alkalmas kialakítású, ezt szóvá is tette a hozzánk oktatóként csatlakozó hordozási tanácsadó. Vele együtt meggyőztük a partnerünket, hogy gyártson olyat is. Azóta nyitottabbak vagyunk a különböző típusok iránt, és más partnerekkel is együttdolgozunk. A hordozókat egyébként előzetes jelentkezés után ingyenesen vehetik igénybe az anyukák az oktatási helyszíneken.

Hogyan vált az egyszemélyes oktatás franchise rendszerré?

Már az elején ilyen vállalkozásban gondolkodtam. Egy évig egyedül csináltam, közben elvégeztem egy terhestorna-és egy sportoktatói tanfolyamot. 2012 végén eljöttem korábbi munkahelyemről, és meghirdettem egy oktatóképzést. Tapasztalataimat először gyógytornásszal egyeztettem, majd a csatlakozó foglalkozásvezetőkkel – például hordozási tanácsadóval, perinatális szaktanácsadóval – közösen továbbfejlesztettük.

Hol tartanak most?

Létszámunk ötven fő körül mozog. Hetvenvalahány helyszínen van foglalkozás, ebből kettő Ausztriában és egy Franciaországban. Várom a határon túli magyar nyelvterületekről érkező megkereséseket is. Az oktatáson kívül több nagyrendezvényünk is van – a legközelebbi június 2-án a Városligetben –, nyári tábort is szervezünk, és számos kisbabás eseményen vagyunk jelen.

Molnár Enikő
1973-ban született Debrecenben. • Szociálpedagógusként végzett Nyíregyházán. • Tíz évig ügyfélszolgálatosként dolgozott a Magyar Telekomnál. • 2011-ben alapította a Maminbabát, melyet franchise-rendszerben működtet. • Két gyermeke van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.