Magyarok a piacon

Szülőnek tanulni

/ 2018.02.28., szerda 17:06 /

A mai gyerekek nyelve már nem a tábla és a kréta, viszont a látszat ellenére minden eddiginél jobban szükségük van az érzelmekre. Ebbe a világba szülőként és pedagógusként is bele kell tanulnunk – állítja Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője.

Miért kellene iskolába járniuk a szülőknek?

Mert kevés a hiteles és jó minta, bizonytalanok vagyunk, és szükség van a megerősítésre. Ehhez felkészült szakemberekre és közösségre is szükség van. A felelős szülők folyamatosan tanulni szeretnének, együtt a gyerekükkel, vagy épp őmiatta. Keresni az okát, hogy miért nem kúszik-mászik, vagy épp miért visszahúzódó, miben tehetséges, melyik a számára megfelelő óvoda, iskola, hogy kamaszként miért nem értünk vele szót, miért csak a neten lóg.

Régebben ezt nem tanulták a szülők. Most miért volna rá szükségük?

Szép és nehéz feladat a szülőség, manapság talán nehezebb, mint valaha. Noha ösztönösen szeretünk, nem biztos, hogy tudjuk, melyik életkorban van helye a hisztinek, a leválásnak, a közösségbe helyezésnek. A mai értékeket nem a szülők, nagyszülők, hanem a világháló adja. Már az ovisok is olyan tempóban kattintgatnak a táblagépeken, hogy nem is tudjuk, merre jár a gyerekünk az online térben. Ahhoz, hogy velük együtt, őket támogatva növekedjünk, segít, ha kicsit pedagógusnak, pszichológusnak is kiképezzük magunkat – nem elfelejtve, hogy elsősorban szülők vagyunk.

Hogyan tud ebben segíteni a Felelős Szülők Iskolája?

Közel kétezer, gyermekneveléssel foglalkozó cikk, száz videointerjú érhető el online felületeinken. Előadásainkon foglalkozunk érzelmi intelligenciával, iskolaválasztással, érzékenyítéssel. Iskolákba járunk, tanárokat és gyerekeket buzdítunk kíváncsiskodásra, megmutatjuk, hogy a frontális oktatáson túl van más lehetőség, például az élménypedagógia. A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a szülő minél több minőségi időt töltsön a gyerekével. Egy amerikai felmérés szerint ez átlagosan napi hét perc. Ebben szemléletváltásra van szükség. Kellenek hozzá a közös „csavargások”, a konyhai beszélgetések és a jó társaságban való bolondozás is. Talán egy családi beszélgetés is könnyebben indulna el, ha a szülők vállalnának egy kört gyerekük kedvenc számítógépes játékán.

Mi az élménypedagógia lényege?

Célja a gyerek belső motivációjának megőrzése, hogy tudjon és merjen kérdezni. A gyerekek agya ma már másként működik, másodpercek alatt többször annyi információt képesek befogadni, mint korábban, viszont nem képesek 20 percnél tovább koncentráltan figyelni. A mai gyerekek nyelve már nem a tábla és a kréta, ők a rövid, színes történeteket és online tartalmakat fogyasztják. Viszont a látszat ellenére minden eddiginél jobban szükségük van a kapcsolódásra, elfogadásra, érzelmekre.

Mi a munkamódszerük?

Hasznos gyakorlatokat mutatunk az érintetteknek. Fél éve a Da Vinci Tv magyarországi nagyköveteként is dolgozom. Fantasztikus élményként élem meg a gyerekekkel közös kísérletezéseket, amikor vulkánból feltörő lávafolyamot idézünk elő, vagy megmutatjuk nekik a Da Vinci Kids játékos oktató applikációját. Ezen élményórák alatt nemcsak a gyermekek csillogó tekintetét látom, de a tanárok hozzáállásának változását is megélem, ahogy rácsodálkoznak, mennyivel könnyebb és jobb így tanítani. A Mozaik Múzeumtúra keretében már több mint háromezer kisiskoláshoz vittünk el múzeumpedagógiai foglalkozásokat – foghattak mamutlábszárakat vagy épp VR-szemüveggel repülhettek a Balaton fölött. Ez is egyfajta szemléletformálás.

Milyen további programjaik vannak?

Büszke vagyok a már tíz előadást megért iskolaszínházi előadásunkra, a Rögtönzött Szülői Értekezletre. A közönség soraiban tinik, szülők, tanárok ülnek, akik az iskolai zaklatás, a feszített oktatási tempó lehetséges megoldásaira kapnak ötleteket, miközben jól szórakozunk.

Mit takar az iskolán belül működő edukációs projektiroda?

Kollégáimmal oktatási, mentálhigiénés, érzelmiintelligencia-fejlesztő előadásokat, minikonferenciákat, iskolaszínházi programokat és előadókat fogunk össze. A Felelős Szülők Iskolája szakmai ajánlásával „közvetítjük ki” őket tehetséggondozással, oktatással vagy egyéb iskolai programmal, családi nappal kapcsolatos eseményekre, ahol a szervezők értéket és szakmai tartalmat szeretnének látni.

Idén kiemelten foglalkoznak az édesapákkal.

A Családbarát Újbuda Programmal közösen Az apák szerepe a családban címmel ingyenes előadás-sorozat indult. A programon Böjte Csaba ferences testvér, Kádár Annamária meseterapeuta, Léder László pszichológus, Varga István jövőkutató, Tari Annamária klinikai szakpszichológus és vendégeik világítják meg az apai, atyai feladatokat a gyermek születésétől a felnőttkorig.

Tibenszky Moni Lisa
Budapesten született, marketingszakértő, újságíró, műsorvezető. • Főbb munkái: Da Vinci Tv, Mozaik Múzeumtúra, Campus Hungary, Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Felsőoktatási Médiakonferencia, kultura.hu, edupress.hu, felelosszulokiskolaja.hu. • 2010-ben alapította a Felelős Szülők Iskoláját, melyet 2015 óta Vargacz Alexandrával együtt vezet. 2017-ben elnyerték a Társadalmi Összefogásért díjat és Az Év Anyavállalata különdíjat. • Családos, két fiú édesanyja.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.