Magyarok a piacon

Testre szabott utazás

/ 2017.08.23., szerda 16:47 /

„A Beontrips egyszerre nyújtja az online utazásszervező szolgáltatások rugalmasságát és a hagyományos utazási irodák biztonságát” – mondja a cég ügyvezető igazgatója, Orosz András.

Az online repülőjegy- és szállásfoglalási lehetőségek megjelenése miatt a közbeszéd már évekkel ezelőtt temetni kezdte a hagyományos utazási irodákat. Okkal?

Bár a klasszikus irodák üzleti modellje ma már sokaknak nem tűnik korszerűnek, ezek a cégek még mindig komoly forgalmat bonyolítanak. Az online foglalási lehetőségek nem adnak olyan biztonságot az ügyfélnek, mint az utazási irodák. Egy átlagos családi nyaralás utazási és szállásköltsége elérheti a több százezer forintot, ám ha magunknak foglalunk, elég egy kieső repülőjárat, és nemcsak a befizetett összeget, de az utazásra kivett szabadság jelentős részét is bukhatjuk. Egy irodán keresztül szervezett utazás annyival kiszámíthatóbb, hogy a társaság felelősséget vállal a lefoglalt szolgáltatásokért, és ha valami kiesik, kárpótolja az ügyfeleit.

Nemrég, a Green Holidays csődje után mégis közel kétszáz utas maradt Törökországban.

Ha egy társaság rosszul vagy tisztességtelenül gazdálkodik, előfordul, hogy csődbe megy – így van ez minden ágazatban. Az ilyen esetek indokolatlanul rossz fényt vetnek az utazási irodákra, pedig még a hasonló botrányok ellenére is biztonságosabb így nyaralni, mint saját szakállunkra. Egyébként a Beontrips, részben épp az ügyfelek bizalmának elnyerésére, a legtöbb utazási szolgáltatásért előre fizet, tehát nem fordulhat elő például, hogy az utas ne tudjon felszállni a hazafelé tartó gépre, mert nincs foglalása.

A Beontrips más tekintetben is újszerű: online utazási irodaként hirdetik magukat. Fából vaskarika?

Nem mondanám. Ez a legkorszerűbb ötvözete a jelenleg elérhető utazásszervezési modelleknek. Mivel bejegyzett irodaként működünk, a hatóság megköveteli, hogy rendelkezzünk az utasok védelmét garantáló vagyoni biztosítékkal. Mindeközben az online utazástervezés minden rugalmasságát és szabadságát meg tudjuk adni.

Az irodák előre kialakított csomagokat kínálnak. Ilyen keretek között hogy tudnak rugalmasak lenni?

A megfelelő informatikai háttérrel ma már megoldható, hogy az ügyfél magának állítsa össze a csomag tartalmát. Magyarországon mi vagyunk az elsők, akik ezt ilyen széles kínálattal megvalósítják. Előttünk csak olyan irodák voltak, amelyek a szokásos módon kialakították a maguk kötött kínálatát, majd legfeljebb meghirdették a weboldalukon is. A Beontrips rendszerében az érdeklődők mindig az elérhető legfrissebb utazási és szállásajánlatok közül válogathatnak, s az általuk kiválasztott szolgáltatásokból áll össze a csomag.

Az online utazásszervezés egyik előnye, hogy ma már a hivatalos vendéglátók mellett magánszemélyeknél is bérelhetünk szállást. A Beontrips képes kezelni az ilyen igényeket?

Az Airbnb és más közösségi alapú szállásközvetítő rendszerek integrálására több próbálkozás is van napjainkban, de mivel ilyen esetben a szállásadó igazolja vissza a foglalást, nehéz a folyamatot beépíteni a valós idejű utazásfoglaló rendszerekbe.

Így viszont az irodán keresztül szervezett utak le fognak maradni az árversenyben.

Nem feltétlenül, hiszen mivel előre fizetünk a szolgáltatóknak, komoly kedvezményeket tudunk kialkudni. Ráadásul nálunk tényleg úgy alakítható az utazás, ahogy az ügyfél szeretné: egy luxusszállodához is választhatunk fapados repülőt, és fordítva. Az utas döntésén múlik, hol húzza szorosabbra és hol engedi ki a nadrágszíjat.

Elvárható a turizmusban kevésbé járatos érdeklődőktől, hogy kibogarásszák a számukra épp megfelelő ajánlatokat?

Az ügyfeleinknek nem a „nyers” adatbázisokban kell kutatniuk – ez valóban életszerűtlen lenne. Az volt a célunk, hogy a legegyszerűbbé tegyük az utazástervezést, ezért létrehoztunk a weblapunkon egy interaktív térképet, melyen az érdeklődők pár kattintással kijelölhetik az érinteni kívánt úti célokat, és meghatározhatják, milyen közlekedési eszközzel utaznának. A rendszer mindig a legfrissebb ajánlatokat tartalmazza, ráadásul a repülőjáratok mellett a buszos és vasúttársaságok menetrendje is elérhető benne.

Online utazási irodaként elvileg bármilyen anyanyelvű közönséget megcélozhatnak. Tervezik, hogy nemzetközivé teszik a szolgáltatást?

Már indulásunkkor úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy könnyen le lehessen fordítani új nyelvekre. Jelenleg a magyar mellett angolul és lengyelül érhető el az oldal, ami a terjeszkedésünk irányát is mutatja: Magyarország után elsőként Lengyelországban szeretnénk elindulni. Amikor belépünk egy új piacra, fel kell építenünk a bizalmat a közönségünkben. Sokak számára még mindig újdonság egy online utazási iroda, ezért bizonyítanunk kell, hogy érdemes minket választani. Ennek érdekében szeptembertől Lengyelországban is megkezdjük az oldal népszerűsítését.

Orosz András
1975-ben született Budapesten. • 1997-ben szerzett diplomát a Külkereskedelmi Főiskolán. • A Malévnál, majd a Wizz Airnél helyezkedett el. • 2016-tól a Beontrips Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!