Magyarok a piacon

Testre szabott utazás

/ 2017.08.23., szerda 16:47 /

„A Beontrips egyszerre nyújtja az online utazásszervező szolgáltatások rugalmasságát és a hagyományos utazási irodák biztonságát” – mondja a cég ügyvezető igazgatója, Orosz András.

Az online repülőjegy- és szállásfoglalási lehetőségek megjelenése miatt a közbeszéd már évekkel ezelőtt temetni kezdte a hagyományos utazási irodákat. Okkal?

Bár a klasszikus irodák üzleti modellje ma már sokaknak nem tűnik korszerűnek, ezek a cégek még mindig komoly forgalmat bonyolítanak. Az online foglalási lehetőségek nem adnak olyan biztonságot az ügyfélnek, mint az utazási irodák. Egy átlagos családi nyaralás utazási és szállásköltsége elérheti a több százezer forintot, ám ha magunknak foglalunk, elég egy kieső repülőjárat, és nemcsak a befizetett összeget, de az utazásra kivett szabadság jelentős részét is bukhatjuk. Egy irodán keresztül szervezett utazás annyival kiszámíthatóbb, hogy a társaság felelősséget vállal a lefoglalt szolgáltatásokért, és ha valami kiesik, kárpótolja az ügyfeleit.

Nemrég, a Green Holidays csődje után mégis közel kétszáz utas maradt Törökországban.

Ha egy társaság rosszul vagy tisztességtelenül gazdálkodik, előfordul, hogy csődbe megy – így van ez minden ágazatban. Az ilyen esetek indokolatlanul rossz fényt vetnek az utazási irodákra, pedig még a hasonló botrányok ellenére is biztonságosabb így nyaralni, mint saját szakállunkra. Egyébként a Beontrips, részben épp az ügyfelek bizalmának elnyerésére, a legtöbb utazási szolgáltatásért előre fizet, tehát nem fordulhat elő például, hogy az utas ne tudjon felszállni a hazafelé tartó gépre, mert nincs foglalása.

A Beontrips más tekintetben is újszerű: online utazási irodaként hirdetik magukat. Fából vaskarika?

Nem mondanám. Ez a legkorszerűbb ötvözete a jelenleg elérhető utazásszervezési modelleknek. Mivel bejegyzett irodaként működünk, a hatóság megköveteli, hogy rendelkezzünk az utasok védelmét garantáló vagyoni biztosítékkal. Mindeközben az online utazástervezés minden rugalmasságát és szabadságát meg tudjuk adni.

Az irodák előre kialakított csomagokat kínálnak. Ilyen keretek között hogy tudnak rugalmasak lenni?

A megfelelő informatikai háttérrel ma már megoldható, hogy az ügyfél magának állítsa össze a csomag tartalmát. Magyarországon mi vagyunk az elsők, akik ezt ilyen széles kínálattal megvalósítják. Előttünk csak olyan irodák voltak, amelyek a szokásos módon kialakították a maguk kötött kínálatát, majd legfeljebb meghirdették a weboldalukon is. A Beontrips rendszerében az érdeklődők mindig az elérhető legfrissebb utazási és szállásajánlatok közül válogathatnak, s az általuk kiválasztott szolgáltatásokból áll össze a csomag.

Az online utazásszervezés egyik előnye, hogy ma már a hivatalos vendéglátók mellett magánszemélyeknél is bérelhetünk szállást. A Beontrips képes kezelni az ilyen igényeket?

Az Airbnb és más közösségi alapú szállásközvetítő rendszerek integrálására több próbálkozás is van napjainkban, de mivel ilyen esetben a szállásadó igazolja vissza a foglalást, nehéz a folyamatot beépíteni a valós idejű utazásfoglaló rendszerekbe.

Így viszont az irodán keresztül szervezett utak le fognak maradni az árversenyben.

Nem feltétlenül, hiszen mivel előre fizetünk a szolgáltatóknak, komoly kedvezményeket tudunk kialkudni. Ráadásul nálunk tényleg úgy alakítható az utazás, ahogy az ügyfél szeretné: egy luxusszállodához is választhatunk fapados repülőt, és fordítva. Az utas döntésén múlik, hol húzza szorosabbra és hol engedi ki a nadrágszíjat.

Elvárható a turizmusban kevésbé járatos érdeklődőktől, hogy kibogarásszák a számukra épp megfelelő ajánlatokat?

Az ügyfeleinknek nem a „nyers” adatbázisokban kell kutatniuk – ez valóban életszerűtlen lenne. Az volt a célunk, hogy a legegyszerűbbé tegyük az utazástervezést, ezért létrehoztunk a weblapunkon egy interaktív térképet, melyen az érdeklődők pár kattintással kijelölhetik az érinteni kívánt úti célokat, és meghatározhatják, milyen közlekedési eszközzel utaznának. A rendszer mindig a legfrissebb ajánlatokat tartalmazza, ráadásul a repülőjáratok mellett a buszos és vasúttársaságok menetrendje is elérhető benne.

Online utazási irodaként elvileg bármilyen anyanyelvű közönséget megcélozhatnak. Tervezik, hogy nemzetközivé teszik a szolgáltatást?

Már indulásunkkor úgy alakítottuk ki a rendszert, hogy könnyen le lehessen fordítani új nyelvekre. Jelenleg a magyar mellett angolul és lengyelül érhető el az oldal, ami a terjeszkedésünk irányát is mutatja: Magyarország után elsőként Lengyelországban szeretnénk elindulni. Amikor belépünk egy új piacra, fel kell építenünk a bizalmat a közönségünkben. Sokak számára még mindig újdonság egy online utazási iroda, ezért bizonyítanunk kell, hogy érdemes minket választani. Ennek érdekében szeptembertől Lengyelországban is megkezdjük az oldal népszerűsítését.

Orosz András
1975-ben született Budapesten. • 1997-ben szerzett diplomát a Külkereskedelmi Főiskolán. • A Malévnál, majd a Wizz Airnél helyezkedett el. • 2016-tól a Beontrips Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.