Magyarok a piacon

Van képük hozzá

/ 2014.02.28., péntek 14:20 /
Van képük hozzá

A lakosság, a választók és a politika közti távolság csökkentését tűzte ki célul a rendszerváltáskor a Globomax Zrt., mely önkormányzatokat támogató komplex informatikai megoldásokat fejleszt, telepít és üzemeltet - mondja lapunknak az egyik tulajdonos, Amberger Árpád.

Fotó: Fűrjes Viktória

1995-ben már használtak olyan informatikai rendszereket, elektronikus adatbázisokat az önkormányzatok, hogy érdemes volt erre céget létrehozni?

A rendszerváltás után egyértelművé vált, hogy óriási az igény az önkormányzatok részéről az ilyen rendszerekre. 1991 decemberében készítettük az első szavazatszámlálót a Csongrád Megyei Közgyűlésnek, akkor még a Mikromatika Kft. részeként. Akkoriban fejlesztőként azt hittük, a vezeték nélküli rendszereké a jövő.

Úgy is lett.

Nem egészen. A rádiós rendszer bizonyos szabadságot ad a képviselőknek, akár a folyosóról is tudtak volna szavazni, de a szervezeti és működési szabályzatban rögzítik, hogy csak az ülésteremben tartózkodó képviselők szavazhatnak. Vezeték nélküli rendszert nem tudtunk eladni, így a kilencvenes évek közepén le is álltunk a fejlesztéssel. Olyan felkéréssel viszont találkoztunk, hogy próbáljunk meg felvételt készíteni az ülésteremről, rögzítsük, ki tartózkodott bent a szavazáskor. Gyakori volt ugyanis, hogy egyes képviselők szavaztak a szomszédjaik nevében is, ha azok épp nem voltak jelen. Így jött létre a Mikrokam robotkamerás rendszer, és láttuk, hogy ezt a testületi ülések közvetítésére is fel lehet használni. 

 

Lefedték az országot
A Globomax 1995-ben kft. formájában jött létre, 2011-ben alakult zártkörűen működő részvénytársasággá. 2000 óta százszázalékosan magyar magántulajdonban van, Amberger Árpád vezérigazgató a cég 33,4 százalékos tulajdonosa. A Globomax az önkormányzati közgyűlési rendszerek területén több mint 95 százalékos piaci részesedést szerzett. Csaknem minden termékük elnyerte a Magyar Termék Nagydíj elismerést. Az utóbbi időben elkezdték a külföldi terjeszkedést: Romániában már több településen használják termékeiket, Montenegróhoz pedig komoly reményeket fűznek. A vállalat 23 főt foglalkoztat, árbevétele tavaly 160 millió forint volt.
 


Ez pedig az Önkormányzati Tv alapjául szolgált, melyet a településmarketing legújabb médiaeszközeként hirdetnek. De kisebb településeken azt mondják, úgyis csak a helyi lapokat olvassák az emberek, nincs is mindenkinek internete, pláne nincs okostévéje. Bejött az elképzelés?

A jövő mindenképp az internetfelhasználás irányába mutat. Az emberek többsége nem néz végig öt-hat-hét órás testületi üléseket, csak bizonyos napirendi pontok érdeklik őket, amelyek épp az életüket befolyásolják. Mi lehetőséget adunk arra, hogy bárki rákereshessen az ülés őt érintő részére. Harminc önkormányzattal kötöttünk már szerződést, de van legalább 60-70 érdeklődő.

Tavaly ősszel olyan csomagot hirdettek a polgármestereknek, amely garantálja, hogy három hónap alatt a településvezető népszerűségi indexében mérhető emelkedést érnek el. Bár még csak az országgyűlési választások közelednek, vevők lettek a településvezetők az ajánlatra?

Azt az akciót kicsit korán indítottuk el. De már látszik, hogy fokozódik a politikusok aktivitása, minden hónapban vannak új megrendelőink.Amberger Árpád

1959-ben született Budapesten A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán végzett. Korábban az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában dolgozott. 1995-ben alapítója volt a Globomax Kft.-nek. Nős, három lánygyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.