Magyarok a piacon

Visszatekerhető tanár

/ 2014.03.07., péntek 14:15 /
Visszatekerhető tanár

Ki kell használni az internet adta lehetőségeket, hogy tanulásra buzdíthassuk a gyerekeket - véli a Videótanár.hu honlap társalapítója. Csetényi Csaba szeretné megtalálni a ma hazánkban tanító legjobb tanárokat.

 

Ön nem tanár. Hogyan pattant ki a fejéből a gondolat?

Vannak gyerekeim, akiken azt láttam, hogy nem tudnak naponta hatszor 45 percig odafigyelni a tanórákon, de egy 15 perces videót, amely az interneten érhető el, szívesen megnéznek.

Egyes tankönyvkiadók is készítenek olyan tananyagokat, amelyek a tankönyv digitális változatát egészítik ki plusztartalmakkal, animációkkal, feladatokkal, videókkal, interaktív "boxokkal". Lehet házilagos videókkal versenyezni velük?

Nincs verseny köztünk. A megértést éppen az segíti elő, ha egy-egy tananyagot minél sokszínűbben, több tanár által, külön-külön videóban magyaráznak el. A gyerekeknek nagyon tetszik a mai digitális világ, ebbe kell tehát belecsempészni a tanulást is, ott kell megcéloznunk őket.

Tudatos volt, hogy csak az általános iskola felső tagozatának anyagát dolgozzák fel a honlapon?

Igen, az alsósoknál még meghatározó a tanító személye. Gimnáziumban pedig már túl bonyolult a tananyag ahhoz, hogy egy legfeljebb 15 perces videóban fel lehessen dolgozni.

Sorozatgyártás
A videótanár.hu honlap egy civil kezdeményezés eredményeként tavaly decemberben indult el. Célja, hogy a Nemzeti Alaptanterv általános iskolai felső tagozatos tananyagát digitalizálja, legfeljebb 15 perces oktatóvideók formájában. A már eddig jelentkezett több mint ötven tanár munkáját egy 12 fős lektorcsapat ellenőrzi és hagyja jóvá. A videókért járó 15 ezer forintos díjat magánadományokból fizetik ki a pedagógusoknak. Jelenleg 300 videó érhető el a honlapon. A tervek szerint a teljes, 850 felvételből álló tananyaggal nyár elejére készülnek el, ősztől pedig már a tanulókat célozzák a honlappal. A Videótanár Kft. nonprofit alapon működik.
 


Hogyan gyűjtik a tanárokat?

Kapcsolatba léptünk a Tanárblog nevű oldal szerkesztőivel: körülöttük gyűlnek össze azok a pedagógusok, akik nyitottak az új módszerekre. Nem volt egyszerű meggyőzni őket, féltek attól, mit szólnak majd a kollégáik. De már egyre többen készítenek videókat.

Meglepett, hogy a legkedveltebb videók a fizika és az informatika tárgyakhoz készültek, és sok felvétel érhető el matematikából. Mégiscsak népszerűek lennének a természettudományos tárgyak?

A gyerekeket minden érdekli. Ha onnan nézzük, hogy kevesen mennek matematika-, fizika- vagy kémiatanárnak, akkor valóban létezik az említett probléma. Talán a szakma anyagi megbecsültsége nem elég vonzó, de nem vagyok oktatáspolitikus, ezt igazából nem tudom.

Épp most kapott egy dossziényi visszajelzést az alig három hónapja működő honlapról. Át tudta már nézni, miket írtak a gyerekek?


Nagyon jók a vélemények eddig. A keresőfunkciót hiányolják a gyerekek, és be kell látnom, igazuk van. A másik, amit szeretnének: lehessen az oldalon játszani is. Úgy döntöttünk, előrehozzuk a második szakaszt, a "Végtelen munkafüzetnek" elkeresztelt fázist, és lehetővé tesszük: ha valaki megnézett egy videót, addig gyakorolhassa a látottakat, amíg készséggé válnak.Csetényi Csaba

1968-ban született Budapesten. Érettségi után saját vállalkozásokat indított; jelenleg a HG Médiacsoport és a CigarTower társtulajdonosa, a VinCe Budapest rendezvénysorozat egyik ötletgazdája. Nős, három gyermek édesapja.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.