Magyarok a piacon

Vízmosás

/ 2010.07.22., csütörtök 12:41 /

Egy saját szabadalom volt a Dinax Kft. alapja: a termálvizek klórmentes fertőtlenítésének lehetőségét dolgozta ki az alapító vegyész házaspár. A cég irányítását lassan fiuk, Diós András veszi át.

Mi az eredeti találmány lényege?

Régóta megoldatlan probléma volt a gyógy- és termálvizek fertőtlenítése: a hagyományos eljárások, a klór vagy a klórgáz használata ugyanis tönkretette volna e vizek hatóanyagát. Az édesanyám által kidolgozott aktív oxigénes eljárás viszont lehetővé tette a legtöbb gyógyvíz fertőtlenítését.

Hol használják ma ezt a technikát?

Elsőként a sárvári termálhotelben tesztelték, aztán a sárvári, majd a győri gyógyfürdőben vezették be sikeresen. Ma már sok szálloda vagy újabb építésű uszoda - mint például a dunaújvárosi - használja. A fürdőzők szempontjából azért is előnyös az aktív oxigénes víztisztítási eljárás, mert nem is érezni, hogy fertőtlenítőszer lenne a vízben, ráadásul sokkal több baktériumot elpusztít, mint a klór.

Van, ahol nem alkalmazható ez az eljárás?

Ahol nem lehet forgatni a vizet, mint a minősített gyógyvizű fürdőkben: például Hajdúszoboszló, Zalakaros vagy Harkány gyógyvizeit ma sem lehet vegyszeresen tisztítani. Ezeknél marad a folyamatos vízcsere.

A klasszikus, klóralapú vegyszerek piacán hogyan sikerült rést találni?

Itthon főként uszodaépítők és kereskedők vannak jelen: ők behozták külföldről a vegyszereket, de nem foglalkoztak az alkalmazási technológiával. Itt tudtunk előnyt szerezni. Fejlesztéseink révén ma már szinte minden uszodai vízminőségi problémára tudunk megoldást biztosítani, ráadásul az egészen apró részletekig tudjuk, miként kell használni e szereket, és hogy milyen problémák befolyásolhatják a működésüket. Tehát alapos tanácsokat tudunk adni a felhasználóknak.

Akár azoknak is, akik a mostanihoz hasonló kánikulában felállítanak a kertben egy medencét?

Főként a közösségi uszodák és fürdők a megrendelőink, a forgalmunknak csupán tíz százaléka származik az egyéni vásárlóktól, de természetesen nekik is tudunk egyszerű és könnyen alkalmazható megoldásokat adni. A nagy melegben napi húsz-harminc vásárló is bejön a mintaboltunkba, akik aztán az idejük jó részét itt töltik, mert annyi kérdésük van.

Vízvizsgálati labort is létrehoztak: milyen a fővárosi csapvíz?

Azzal semmi gond nincs, elenyésző probléma legfeljebb az adott ház elöregedett vezetékrendszeréből vagy a pangó vízből adódhat. Ez utóbbi a szállodáknak szokott problémát okozni: sokszor keresnek meg minket azzal, hogy fertőtlenítsük a hálózatukat. Mivel épp folyamatban van a laborunk akkreditációja, több akciót is hirdettünk, s így ingyen végeztünk vízanalízist. Rengetegen éltek a lehetőséggel, de a vizsgálandó vizek inkább fúrt kutakból, ciszternákból származtak. A vizsgálat után mindenkinek tanácsot is adtunk, hogy milyen technológiával tudná rendbe hozni a vizét.DIÓS ANDRÁS

1975-ben született Mosonmagyaróváron. • A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát. • 2000 óta dolgozik a családi vállalkozásban. • Nős, két fiú édesapja.Uszodatisztítás

Az aktív oxigénes vízfertőtlenítési eljárás 1995-ös szabadalmaztatása nyomán hozta létre a Dinax Kft.-t Diós János és Diósné Benedek Judit. Kezdetben csak egy-két fürdővel álltak kapcsolatban, s bérmunkában gyártatták saját készítményüket. Az ezredforduló környékén pályázati pénzek segítségével saját telephelyet és gyártócsarnokot építettek, s egyéb uszodatechnikai és víztisztító vegyszerek és eszközök gyártásával bővítették termékpalettájukat. A forgalmazott vegyszereket saját receptek szerint állítják össze. Ma már több mint 1300 állandó megrendelőjük van. A forgalom növekedése nyomán most készülnek duplájára bővíteni telephelyüket. A cégnél 16-an dolgoznak, a Dinax árbevétele 400 millió forint évente.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.