Portré öt ülésben

Amikor Beethoven egyszer együtt sétált londoni kiadójával, Johann Baptist Cramer komponistával, és egy nyitott ablakon keresztül meghallották, hogy valaki Mozart c-moll zongoraversenyét (K. 491) gyakorolja, Beethoven hirtelen megállt és a zárótétel dallamát figyelve felsóhajtott: "Cramer, Cramer! Mi sose leszünk képesek ily gyönyörűségre!" Hát, Cramer valóban nem is lett, de Beethoven...?

0

Altstaedt szabadsága

Sokat köszönhet a magyar zenei élet a Kelemen-Kokas hegedűművész házaspárnak.

0

Kobaken hazatért

Szeretem Kobakent, az oroszlánszívűt, aki 40 éve meghódította Magyarországot, és kultuszt teremtett. Most újra itt van, "hazatért". Kicsit alábbhagyott a lendülete, őszesbe fordult a haja, de ahhoz még bőven van erő és temperamentum benne, hogy dirigálás közben eltörje a karmesteri pálcáját Beethoven IX. szimfóniájának fináléjában. Van, aki egy életen át egy pálcával vezényel, a mosolygós japánnak ez fogyóeszköz.

0

Techvilág - 2014.03.27.

Hírválogatás: Jönnek az okosórák / NSA-biztos informatika / Drónokat akar a Facebook / App zarándokoknak / Nincs többé fejfájás a háztartási vészhelyzetek miatt!

0

Zongorát reggelire

Balázs János zongoraművész soha nem fogja elfelejteni 2014. február 24-ét. Hiába járja ősztől - a Rising star sorozatban - Európa rangos termeit Londontól Bécsig és Párizstól Athénig, bizonyára budapesti, zeneakadémiai szólóestjének pillanatai maradnak meg a legtovább az emlékezetében. Jött, játszott, győzött. Mérföldkő lesz ez a pályáján. Olyan koncertet adott, amellyel végérvényesen felzárkózott a legnagyobbak közé - hála Jakobi László koncertrendezőnek és a mecénás MVM-nek is.

0

Zsigmondy örömére

Szomorú hír érkezett a múlt hétvégén: bajorországi otthonában 91 évesen elhunyt a világhírű hegedűművész, Zsigmondy Dénes.

0

A felhők fölött

Van a Mezzo tévén egy rendszeres, ötperces "közjáték", amikor muzsikusok vallanak többek között arról: a világirodalom melyik darabját vinnék magukkal egy lakatlan szigetre? A válasz a legtöbb esetben J. S. Bach valamelyik műve.

0

Por es homu?

Hallgatom a foghíjas Fesztiválszínházban Durkó Zsolt oratóriumát, a Halotti beszédet.

0

Öt perc zene

Írjam meg azt, ami megírhatatlan? Mit éreztem, amikor a fiam fellépett a Zeneakadémia épületének megnyitó gálaestjén? Öt perc zene is elég arra, hogy az ember elgondolkozzon az élet legfontosabb dolgain.

0

Tűz- és vízpróba a Zeneakadémián

Megnyílt a Solti terem. A Zeneakadémia megszépült kisterme immár operajátszásra is alkalmassá vált, vasfüggönnyel, zenekari árokkal, modern világítástechnikával. De a gyönyörű díszfestésen túl az igazi döbbenet az akusztika. Mi történt itt? - kérdezte magában az ember, amikor a december 8-i bemutatón felcsendültek Alpaslan Ertüngealp vezényletével A varázsfuvola első akkordjai. Az a tér, amelyben a hangszeresek sokszor olyan tompán hallatszottak, mintha üvegfal mögött muzsikálnának, most tökéletesen szól, repíti a hangot: varázslat. Ahogy az előadás is az.

0

Reggeli áldás

Lehetetlen a világmindenséget és az emberi lélek univerzumát néhány zenei ecsetvonással megfesteni, J. S. Bachnak mégis sikerült szólócsellóra írt hat szvitjében.

0

Új honfoglalás

Szinte fájt már a honvágy, míg végül a hosszú, ínséges évek után boldogan foglaltuk el újjászületett zenehazánkat, a magyar muzsikusok és zenerajongók szentélyét, a mi Zeneakadémiánkat. S a gyönyörűen restaurált nagyteremben újra hatalmába keríthetett bennünket az a sehol sem felülmúlható, nemes és bizsergető érzés, amely csak a Zeneakadémia atmoszférájában átélhető. Nincs még egy hangversenyterem, amely a hang és a látvány, a poézis és az iparművészet ilyen páratlan harmóniáját képes megteremteni.

0

Magyarország, szeretlek!

Hej, Jánosok! Szegény franciák! Hol Kukorica Jancsi adott nekik leckét vitézségből, hol meg a saját bőrükön tapasztalták meg, milyen is a nagyabonyi huszárvirtus, hiszen Johannes Háry generális úgy elagyabugyálta Napóleont, hogy "arrul kódult".

0

Sir John, a pocakos

Wagnert már méltóképpen megünnepeltük születésének bicentenáriumi évében (vár még ránk egy operaházi Tannhäuser-premier), de van egy másik "kétszázasunk" is, a nagy "ellenfél" és egyben uralkodótárs, Giuseppe Verdi, aki 1813. október 9-én látta meg a napvilágot a Le Roncole nevű itáliai falucskában.

0

Fotográfus és filmes alkotótábor Pacsán

Tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a Szellemkép Szabadiskola fotográfus és filmes alkotótáborát a Zala megyei Pacsán, augusztus 18. és 25. között.

0

Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.