Leisztinger emberei az MDF-listán?

/ 2006.04.18., kedd 13:45 /

Dávid Ibolya a választások első fordulójának éjszakáján a csíksomlyói Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította pártja sikerét. A Heti Válasz kiderítette: az MDF szerepléséhez az égieken kívül nem kevés köze volt Leisztinger Tamás szocialista-közeli milliárdos üzleti köreinek, valamint Schmuck Andornak, a baloldal korábbi fenegyerekének.

A Heti Válasz 2006. április 20-án megjelent, 6. évf. 16. számában részletesen bemutatjuk, hogy a Magyar Demokrata Fórum országos listáján mely képviselőjelöltek kötődnek Leisztinger Tamáshoz. A várható közérdeklődésre tekintettel írásunk legfontosabb állításait már előzetesen közzé tesszük.

"A Magyar Demokrata Fórum év elején választási megállapodást kötött a Tisztelet Társasága nevű nyugdíjasszervezettel, melynek értelmében a társaság öt képviselőjelöltet ajánlhatott a párt országos listájára. Ha közelebbről szemügyre vesszük az öt képviselő-jelöltet, sokatmondó összefüggésekre bukkanhatunk. A listán a 10. helyet kapta Rózsa István György 53 éves vállalkozó, aki az Országos Választási Irodához köldött önéletrajza szerint pályáját mérnökként kezdte, majd menedzseri és külkereskedelmi végzettséget szerzett, legutóbbi feladata pedig "egy nemzetközi konszern ukrajnai vállalatának menedzselése és talpra állítása volt". A cégadatok azonban ennél jóval többet árulnak el az üzletemberről. Akár a szocialista kötődéseiről ismert milliárdos, Leisztinger Tamás egyik strómanja, csendestársa is lehet - így ír a gazdasági szaksajtó (Piac & Profit, Bank & Tőzsde) róla, pontosabban a nevével összeforrt Econorg Kft.-ről. E cég 2004 májusáig "baráti" kistulajdonos volt az akkor Leisztinger által ellenőrzött Budapesti Értéktőzsde Rt.-ben, valamint a Budapesti Árutőzsde Rt.-ben. Rózsa aztán tíz hónapja megvált az Econorg - új nevén: Moons - Kft.-től, de az ügyvezetői posztot idén év elejéig megtartotta. A Leisztinger-kapcsolatot erősíti az a tény, hogy a Moonsban - ugyancsak év elejéig - 80 százalékos részesedése volt egy olyan ciprusi off-shore társaságnak, amely magyarországi kézbesítési megbízottjaként a Jeszenszky és Hoffmann Ügyvédi Irodát tüntette fel. Márpedig piaci körökben tudni illik: az iroda egyik névadója, Jeszenszky Zoltán korábban Leisztingert és partnereit képviselte a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságában.

A Leisztinger-Rózsa egymásrautaltság fő bizonyítékát azonban nem a múltban fedeztük fel. Az új MDF-es Rózsa István György huszonéves lánya máig ügyvezetője annak a 290 millió forint jegyzett tőkéjű, korábban Formix, jelenleg Raritét 2005. néven futó vagyonkezelő kft.-nek, melyben a felügyelőbizottsági tagok mindegyike Leisztinger-érdekeltségnél szolgál. A társaság székhelye ráadásul fél évvel ezelőttig a XI. kerületi Bartók Béla út egyik ingatlanában volt - épp abban az épületben, amely a Leisztinger-cégbirodalom központjának is otthont ad.

A pártlistán eggyel Rózsa István György előtt szerepel bizonyos Vas János, akivel a vállalkozó alkalmasint nem újdonsült MDF-esként találkozott először. Az 1970-es születésű fiatalember ugyanis a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelési főosztályát vezeti - életrajzával ellentétben nemcsak a múltban, hanem jelenleg is. Hivatalból tehát rálátása volt arra az ügyletre, amely a KVI és a Rózsa-féle Moons Kft. között jött létre 2005-ben, minek értelmében a cég négymilliárd forintért megvásárolta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium két épületét. A kertészmérnök végzettségű Vas János képességeit jelzi, hogy ifjú kora ellenére vezető beosztásban dolgozott már a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, a Vértes Erdészeti Zrt.-nél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságán, valamint a Miniszterelnöki Hivatalban.

Az MDF-lista 11. helyezettje, Szabó Katalin szintén baloldali háttérrel érkezett a Fórumba. Amint önéletrajzában olvasható, az 1967-ben született asszony 1989 óta a vendéglátó-iparban tevékenykedik; rövid nyomozás után pedig az is kiderül, hogy korábban évekig a budapesti Hotel Platánust igazgatta - mely szálloda a történetesen Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest láncolat oszlopos tagja. Ő, az MDF országos listájának első tíz-tizenkét szereplőjével egyetemben, már most országgyűlési képviselőnek érezheti magát. Nem úgy a Tisztelet Társaságának a lajstrom 13., illetve 14. helyén álló alelnöke és elnöke - az eredetileg bányász, majd magánnyomozó és építőipari cégekben érdekelt Jagarics Ferenc, valamint Gosztonyi János színész -, akik előfordulhat, hogy végül kiszorulnak a parlamentből."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.