Leisztinger emberei az MDF-listán?

/ 2006.04.18., kedd 13:45 /

Dávid Ibolya a választások első fordulójának éjszakáján a csíksomlyói Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította pártja sikerét. A Heti Válasz kiderítette: az MDF szerepléséhez az égieken kívül nem kevés köze volt Leisztinger Tamás szocialista-közeli milliárdos üzleti köreinek, valamint Schmuck Andornak, a baloldal korábbi fenegyerekének.

A Heti Válasz 2006. április 20-án megjelent, 6. évf. 16. számában részletesen bemutatjuk, hogy a Magyar Demokrata Fórum országos listáján mely képviselőjelöltek kötődnek Leisztinger Tamáshoz. A várható közérdeklődésre tekintettel írásunk legfontosabb állításait már előzetesen közzé tesszük.

"A Magyar Demokrata Fórum év elején választási megállapodást kötött a Tisztelet Társasága nevű nyugdíjasszervezettel, melynek értelmében a társaság öt képviselőjelöltet ajánlhatott a párt országos listájára. Ha közelebbről szemügyre vesszük az öt képviselő-jelöltet, sokatmondó összefüggésekre bukkanhatunk. A listán a 10. helyet kapta Rózsa István György 53 éves vállalkozó, aki az Országos Választási Irodához köldött önéletrajza szerint pályáját mérnökként kezdte, majd menedzseri és külkereskedelmi végzettséget szerzett, legutóbbi feladata pedig "egy nemzetközi konszern ukrajnai vállalatának menedzselése és talpra állítása volt". A cégadatok azonban ennél jóval többet árulnak el az üzletemberről. Akár a szocialista kötődéseiről ismert milliárdos, Leisztinger Tamás egyik strómanja, csendestársa is lehet - így ír a gazdasági szaksajtó (Piac & Profit, Bank & Tőzsde) róla, pontosabban a nevével összeforrt Econorg Kft.-ről. E cég 2004 májusáig "baráti" kistulajdonos volt az akkor Leisztinger által ellenőrzött Budapesti Értéktőzsde Rt.-ben, valamint a Budapesti Árutőzsde Rt.-ben. Rózsa aztán tíz hónapja megvált az Econorg - új nevén: Moons - Kft.-től, de az ügyvezetői posztot idén év elejéig megtartotta. A Leisztinger-kapcsolatot erősíti az a tény, hogy a Moonsban - ugyancsak év elejéig - 80 százalékos részesedése volt egy olyan ciprusi off-shore társaságnak, amely magyarországi kézbesítési megbízottjaként a Jeszenszky és Hoffmann Ügyvédi Irodát tüntette fel. Márpedig piaci körökben tudni illik: az iroda egyik névadója, Jeszenszky Zoltán korábban Leisztingert és partnereit képviselte a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságában.

A Leisztinger-Rózsa egymásrautaltság fő bizonyítékát azonban nem a múltban fedeztük fel. Az új MDF-es Rózsa István György huszonéves lánya máig ügyvezetője annak a 290 millió forint jegyzett tőkéjű, korábban Formix, jelenleg Raritét 2005. néven futó vagyonkezelő kft.-nek, melyben a felügyelőbizottsági tagok mindegyike Leisztinger-érdekeltségnél szolgál. A társaság székhelye ráadásul fél évvel ezelőttig a XI. kerületi Bartók Béla út egyik ingatlanában volt - épp abban az épületben, amely a Leisztinger-cégbirodalom központjának is otthont ad.

A pártlistán eggyel Rózsa István György előtt szerepel bizonyos Vas János, akivel a vállalkozó alkalmasint nem újdonsült MDF-esként találkozott először. Az 1970-es születésű fiatalember ugyanis a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vagyonkezelési főosztályát vezeti - életrajzával ellentétben nemcsak a múltban, hanem jelenleg is. Hivatalból tehát rálátása volt arra az ügyletre, amely a KVI és a Rózsa-féle Moons Kft. között jött létre 2005-ben, minek értelmében a cég négymilliárd forintért megvásárolta a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium két épületét. A kertészmérnök végzettségű Vas János képességeit jelzi, hogy ifjú kora ellenére vezető beosztásban dolgozott már a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, a Vértes Erdészeti Zrt.-nél, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságán, valamint a Miniszterelnöki Hivatalban.

Az MDF-lista 11. helyezettje, Szabó Katalin szintén baloldali háttérrel érkezett a Fórumba. Amint önéletrajzában olvasható, az 1967-ben született asszony 1989 óta a vendéglátó-iparban tevékenykedik; rövid nyomozás után pedig az is kiderül, hogy korábban évekig a budapesti Hotel Platánust igazgatta - mely szálloda a történetesen Leisztinger Tamás tulajdonában álló Hunguest láncolat oszlopos tagja. Ő, az MDF országos listájának első tíz-tizenkét szereplőjével egyetemben, már most országgyűlési képviselőnek érezheti magát. Nem úgy a Tisztelet Társaságának a lajstrom 13., illetve 14. helyén álló alelnöke és elnöke - az eredetileg bányász, majd magánnyomozó és építőipari cégekben érdekelt Jagarics Ferenc, valamint Gosztonyi János színész -, akik előfordulhat, hogy végül kiszorulnak a parlamentből."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.