A jövő menői

/ 2018.04.11., szerda 18:32 /

Akik bírálják Andy Vajna filmügyi kormánybiztosi tevékenységét, amiatt teszik, hogy a növekvő mozilátogatottság és a nemzetközi díjeső mellett elhanyagolja a filmkultúra – folyóiratok, artmozik, filmművészeti oktatás – kevésbé látványos, de fontos területeit. Az első filmeseket felkaroló Inkubátor Program ezt a képet árnyalja.

Az első, 2014-ben megrendezett forgatókönyvírói börze maga volt a rémálom. Reszkető térdű művészek próbálták félig átgondolt terveiket bemutatni – kiknek is? Eddig úgy tudtuk, a filmfesztiválok közönsége a legfinnyásabb. Csupa szakmabeli, aki csak kritizálni akar. Most képzeljük el mindezt vörös szőnyeg nélkül, és máris megkapjuk, milyen egy ötletbörze. Ebben a tekintetben is újszerű volt az idei rendezvény, melyet március végén tartottak a budapesti Toldi moziban. A tíz alkotó felkészülten, frappánsan adta elő tervét. Végül négy befutó lett: Grosan Cristina és Rainer-Micsinyei Nóra A legjobb dolgokon bőgni kell, Kis Hajni Külön falka, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Garázsmenet, Oláh Judit A tábor és Szirmai Márton Hol rontottam el? című terve valósulhat meg.

Utóbbi két filmet már csak a témaérzékenység miatt is érdemes lesz megnézni. A tábor című filmet a szexuális visszaélésekről elhíresült szendrődi nyaraltatások egykori gyermekrésztvevője készíti el. A 2014-ben kirobbant botrány Sipos Pál táborvezető (és pedagógus, szerkesztő) karrierjébe került, az alkotás a zaklatás és a hatalom problémakörét járja majd körbe. Hasonlóan izgalmasnak ígérkezik Szirmai Márton (Szalontüdő) animációs-dokumentumfilmje egy elfeledett magyar tudósról, aki – naplója tanúsága alapján – Rákosi börtönében töprenghetett el nemcsak az első számítógép felfedezésén, de azon is, hogyan juthat ki a fogságból.

Nem csoda, hogy a közönség soraiban több volt a kíváncsi ember, mint a fanyalgó.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.