A vadság megnyugtat: lenyűgöző Balaton-film készült

/ 2018.05.07., hétfő 13:20 /

Jancsó Miklós élete alkonyán elégikus hangvételű interjúban vallotta meg: ő bizony már csak természetfilmeket néz. Ha a Vad sorozat legújabb, a Balaton élővilágát bemutató részét vesszük, be kell látnunk, sok igazság volt az idős rendező felismerésében.

Az alkotók némiképp módosítottak koncepciójukon. Míg a három éve készült Vad Szigetköz – A szárazföldi delta dramatikus természetfilm volt, olyan meggyőző főszereplőkkel, mint az európai hód és a nagy kormorán, a Vad Balatont nem egy-két sztárállat sorsfordító pillanata uralja. De ettől cseppet sem laposodik el a film. A műfaj közkedvelt dramaturgiáját követik az események, és megismerhetjük a Balaton természetét tavasztól tavaszig.

Mosonyi Szabolcs kamerája ezúttal is lenyűgöző felvételeket készít. Munkássága rámutat, a lassítást mintha kifejezetten a természetfilmek miatt találták volna fel. Így behemót emberekként könnyebben belehelyezkedünk olyan kis állatok drámai életébe, mint amilyen a vackában kölykeit nevelő vadmacskáé, a fákon sütkérezve párosodó kockás siklóké, vagy a löszfalakban fészküket rakó, színpompás gyurgyalagoké. A légi (drón)felvételeknek köszönhetően olyan sosem látott jelenetnek is szemtanúi lehetünk, mint a téli tó közepén, az utolsó be nem fagyott vízfelületeken, vagyis a lihogók mentén a madarak fürdőzése.

A Vad Balaton kibővített moziváltozatát a látványos képsorok miatt érdemes megnézni nagyvásznon is. De a fotelkommentelők is megcsodálhatják a természet szépségeit, mert egy kicsivel rövidebb verziót hamarosan a köztévé is műsorra tűz.

Ítélet: 5/5

Vad Balaton – Magyar természetfilm, 65 perc
Rendezte: Mosonyi Szabolcs
Forgatókönyvíró: Bagladi Erika

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.