A vadság megnyugtat: lenyűgöző Balaton-film készült

/ 2018.05.07., hétfő 13:20 /

Jancsó Miklós élete alkonyán elégikus hangvételű interjúban vallotta meg: ő bizony már csak természetfilmeket néz. Ha a Vad sorozat legújabb, a Balaton élővilágát bemutató részét vesszük, be kell látnunk, sok igazság volt az idős rendező felismerésében.

Az alkotók némiképp módosítottak koncepciójukon. Míg a három éve készült Vad Szigetköz – A szárazföldi delta dramatikus természetfilm volt, olyan meggyőző főszereplőkkel, mint az európai hód és a nagy kormorán, a Vad Balatont nem egy-két sztárállat sorsfordító pillanata uralja. De ettől cseppet sem laposodik el a film. A műfaj közkedvelt dramaturgiáját követik az események, és megismerhetjük a Balaton természetét tavasztól tavaszig.

Mosonyi Szabolcs kamerája ezúttal is lenyűgöző felvételeket készít. Munkássága rámutat, a lassítást mintha kifejezetten a természetfilmek miatt találták volna fel. Így behemót emberekként könnyebben belehelyezkedünk olyan kis állatok drámai életébe, mint amilyen a vackában kölykeit nevelő vadmacskáé, a fákon sütkérezve párosodó kockás siklóké, vagy a löszfalakban fészküket rakó, színpompás gyurgyalagoké. A légi (drón)felvételeknek köszönhetően olyan sosem látott jelenetnek is szemtanúi lehetünk, mint a téli tó közepén, az utolsó be nem fagyott vízfelületeken, vagyis a lihogók mentén a madarak fürdőzése.

A Vad Balaton kibővített moziváltozatát a látványos képsorok miatt érdemes megnézni nagyvásznon is. De a fotelkommentelők is megcsodálhatják a természet szépségeit, mert egy kicsivel rövidebb verziót hamarosan a köztévé is műsorra tűz.

Ítélet: 5/5

Vad Balaton – Magyar természetfilm, 65 perc
Rendezte: Mosonyi Szabolcs
Forgatókönyvíró: Bagladi Erika

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.