valasz.hu/mozi/a-vadsag-megnyugtat-lenyugozo-balaton-film-keszult-128326

http://valasz.hu/mozi/a-vadsag-megnyugtat-lenyugozo-balaton-film-keszult-128326

A vadság megnyugtat: lenyűgöző Balaton-film készült

/ 2018.05.07., hétfő 13:20 /

Jancsó Miklós élete alkonyán elégikus hangvételű interjúban vallotta meg: ő bizony már csak természetfilmeket néz. Ha a Vad sorozat legújabb, a Balaton élővilágát bemutató részét vesszük, be kell látnunk, sok igazság volt az idős rendező felismerésében.

Az alkotók némiképp módosítottak koncepciójukon. Míg a három éve készült Vad Szigetköz – A szárazföldi delta dramatikus természetfilm volt, olyan meggyőző főszereplőkkel, mint az európai hód és a nagy kormorán, a Vad Balatont nem egy-két sztárállat sorsfordító pillanata uralja. De ettől cseppet sem laposodik el a film. A műfaj közkedvelt dramaturgiáját követik az események, és megismerhetjük a Balaton természetét tavasztól tavaszig.

Mosonyi Szabolcs kamerája ezúttal is lenyűgöző felvételeket készít. Munkássága rámutat, a lassítást mintha kifejezetten a természetfilmek miatt találták volna fel. Így behemót emberekként könnyebben belehelyezkedünk olyan kis állatok drámai életébe, mint amilyen a vackában kölykeit nevelő vadmacskáé, a fákon sütkérezve párosodó kockás siklóké, vagy a löszfalakban fészküket rakó, színpompás gyurgyalagoké. A légi (drón)felvételeknek köszönhetően olyan sosem látott jelenetnek is szemtanúi lehetünk, mint a téli tó közepén, az utolsó be nem fagyott vízfelületeken, vagyis a lihogók mentén a madarak fürdőzése.

A Vad Balaton kibővített moziváltozatát a látványos képsorok miatt érdemes megnézni nagyvásznon is. De a fotelkommentelők is megcsodálhatják a természet szépségeit, mert egy kicsivel rövidebb verziót hamarosan a köztévé is műsorra tűz.

Ítélet: 5/5

Vad Balaton – Magyar természetfilm, 65 perc
Rendezte: Mosonyi Szabolcs
Forgatókönyvíró: Bagladi Erika

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.