Adás

/ 2010.01.14., csütörtök 17:47 /

"Az amerikaiak rémálma az, hogy a fények kialszanak, s (...) a tévé hirtelen felfedi, mire is jó valójában: egy másik világ videója, igazából nem szól senkihez, közömbösen adja ki a képeit, saját üzenetére is közömbösen (nagyon könnyen elképzelhető, hogy az ember eltűnése után is működni fog)" - fogalmazta meg posztmodern utópiáját Jean Baudrillard francia filozófus.

Vranik Roland rendező második egész estés játékfilmjében szintén a villogó doboz és az apokalipszis kapcsolatán mereng. Igaz, ellenkező megközelítésből, mint Baudrillard, de hasonlóan lemondó végkövetkeztetéssel. Az Adás az üres képernyők, monitorok és a magukra maradt emberek világába vezet. Olyan nevenincs, tengerparti utópiába, ahol az addig a tévé által lekötött energiák és a számítógépek kontrollálta folyamatok elszabadulnak.

Kissé kioktató az ötlet: mit ér az ember, ha nincs tévéje. Ráadásul amikor bekapcsolódunk a történetbe, az emberiség túl van az első sokkon, már nem keresi senki a rejtély okait. Az elvonási tünetek viszont változatlanul ideges, aránytalanul kegyetlen kitörési kísérletekhez vezetnek. A kielégítetlen képfüggés embertömegéből a film egy kamaradrámát mutat be. A három testvér története azonban részvétlenre sikerül. Amit a túl hosszan előkészített végpoén sem emel meg, különösen, hogy a film plakátja előre elárulja a végkövetkeztetést.

François Truffaut 1966-os klasszikusa, a Ray Bradbury elbeszélésén alapuló 451 Fahrenheit a betűk (költészet, irodalom, általában az írott kultúra) nélküli világba vitte el nézőjét. A film gyönyörű zárlata (az emberek bemagolják olvasmányaikat) reményt sugallt. Vranik Roland filmjénél nem tudjuk eldönteni: a Fahrenheit óta eltelt negyven évben a világ lett annyival rosszabb, hogy már a szerelem sem tudja megmenteni, vagy a rendező érzi erőtlennek magát a küzdelemhez.

Rendező: Vranik Roland. Főbb szereplők: Kerekes Éva, Terhes Sándor, Rátóti Zoltán, Hajduk Károly, Wéber Kata.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.