Az ember, aki moziba megy

/ 2016.07.27., szerda 16:48 /

Miért járunk sötét termekbe olyan emberek közé, akik némi alapzaj mellett még elviselhetetlen szagú ételeket is fogyasztanak a vetítés alatt?

S miért nem töltjük le inkább a „tartalmakat”, és nézzük meg otthon, kényelmes megszakításokkal a filmeket? Hosszú távon persze az utóbbi változat fog győzedelmeskedni. A legtöbb film maga sem kíván különb bánásmódot a nézőtől. Az ember, akit Ovénak hívnak azonban kivétel.

Kivételessé teszi a lassúcska kezdés: melyik rendező merne manapság egy in-your-face akciójelenet nélkül filmet indítani? A moziterem viszont megment bennünket attól, hogy a lomha expozíció láttán feladjuk. De hogyan is lehetne pergősen indítani Ove történetét? Ötvenkilenc évesen gyászolja feleségét, aki alighanem élete egyetlen kalandja volt. Ove karót nyelt munkás, aki a Saabon kívül minden autómárkát lenéz, csendes kertvárosának nyugalmát akár üvöltözéssel is megvédi, félelemmel és gyanakvással figyeli a modern világ nagyvárosi embereit. Követné is feleségét a halálba, de kiderül, egy radiátort légmentesíteni, utánfutóval tolatni vagy mosogatógépet beszerelni könnyebb, mint végezni magával.

Igazi mozifilm viszont nem a tétova első fél óra miatt lesz az Ove. A szépen kibontakozó történetből Dosztojevszkij ideáljának karikatúráját kapjuk: megismerünk egy embert, aki a szeretetét csak cselekvéssel képes kifejezni. Mi se merengjünk sokáig, irány a mozi.

Az ember, akit Ovénak hívtak – svéd fekete komédia, 112 perc
Rendező: Hannes Holm
Szereplők: Rolf Lassgard, Madeleine Jacobsson, Ida Engvoll
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.