Félig sikerült űrutazás

/ 2018.03.28., szerda 18:09 /

Első filmes rendezőkre általában a túl nagy akarás jellemző. A Lajkó – Cigány az űrben alapján nincs ezzel másképp Lengyel Balázs sem. A tehetséges ötletek sorát felvonultató alkotással csak egy gond van. A túl nagy akarás a nézőre is átragad: vígjátékon többet akarunk nevetni.

Bár a cím minden fontosat összefoglal a film történetéről, akad néhány jellemző részlet. Lajkó tehát cigány, akit 1957 elején a Szovjetunió kiszemel a megtisztelő feladatra: legyen ő az első ember az űrben. Persze, nem lenne igazi a kommunista házi űrverseny, ha az elvtársak nem szemelnének ki másokat is ugyanerre a küldetésre: egy észt szabadságharcost, az örökké meditáló mongol Timuzsint és a német Helga Mengelét. Főleg utóbbi vészjóslóan ismerős vezetékneve a példa rá, hogy a Lajkó humora elsősorban forgatókönyvi, és – a remek szereplőgárda ellenére – nem a színészi jutalomjáték gyümölcse. Itt minden helyzetkomikum, fordulat, dráma alaposan ki lett találva az íróasztal mellett, a szereplőknek pedig csupán annyi jut, hogy ízlésesen, de nem kifejezetten magával ragadó módon kövessék az alkotói szándékot. Márpedig emiatt aki egynél több filmet látott már, annak a Lajkó legtöbb poénja és végkifejlete kiszámíthatóvá válik.

Egy vígjátéknak persze nem kell nagy rejtélyeket hordoznia, de a váratlanság, a spontaneitás megtermékenyítette volna mindazt a sok ötletet, a találó helyszíneket, a szatirikus hangvételt, ami ott van ugyan a mozivásznon, de valahogy elsikkad.

Lajkó – Cigány az űrben – Magyar feketekomédia, 90 perc
Rendezte: Lengyel Balázs
Főbb szereplők: Keresztes Tamás, Gyabronka József, Pálffy Tibor
** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.