Félig sikerült űrutazás

/ 2018.03.28., szerda 18:09 /

Első filmes rendezőkre általában a túl nagy akarás jellemző. A Lajkó – Cigány az űrben alapján nincs ezzel másképp Lengyel Balázs sem. A tehetséges ötletek sorát felvonultató alkotással csak egy gond van. A túl nagy akarás a nézőre is átragad: vígjátékon többet akarunk nevetni.

Bár a cím minden fontosat összefoglal a film történetéről, akad néhány jellemző részlet. Lajkó tehát cigány, akit 1957 elején a Szovjetunió kiszemel a megtisztelő feladatra: legyen ő az első ember az űrben. Persze, nem lenne igazi a kommunista házi űrverseny, ha az elvtársak nem szemelnének ki másokat is ugyanerre a küldetésre: egy észt szabadságharcost, az örökké meditáló mongol Timuzsint és a német Helga Mengelét. Főleg utóbbi vészjóslóan ismerős vezetékneve a példa rá, hogy a Lajkó humora elsősorban forgatókönyvi, és – a remek szereplőgárda ellenére – nem a színészi jutalomjáték gyümölcse. Itt minden helyzetkomikum, fordulat, dráma alaposan ki lett találva az íróasztal mellett, a szereplőknek pedig csupán annyi jut, hogy ízlésesen, de nem kifejezetten magával ragadó módon kövessék az alkotói szándékot. Márpedig emiatt aki egynél több filmet látott már, annak a Lajkó legtöbb poénja és végkifejlete kiszámíthatóvá válik.

Egy vígjátéknak persze nem kell nagy rejtélyeket hordoznia, de a váratlanság, a spontaneitás megtermékenyítette volna mindazt a sok ötletet, a találó helyszíneket, a szatirikus hangvételt, ami ott van ugyan a mozivásznon, de valahogy elsikkad.

Lajkó – Cigány az űrben – Magyar feketekomédia, 90 perc
Rendezte: Lengyel Balázs
Főbb szereplők: Keresztes Tamás, Gyabronka József, Pálffy Tibor
** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.