Gettócapriccio

/ 2016.07.13., szerda 16:53 /

A téma számos filmből ismerős. Kóristák, A szív dallamai, Vezet a ritmus: néhány példa a művésztanár és a nehéz sorsú osztály összecsiszolódását feldolgozó mozikra.

A hegedűtanár ezek után aligha tud újat mondani, gondolhatjuk. Sok szempontból valóban azt kapjuk, amit várunk. Sorra felvonulnak a nélkülözhetetlen karakterek: a művésztanár Laerte, a kétkedő igazgató, a bimbózó szerelem, a lázadó tinik rettenetes családi háttérrel, és az az egy-két diák, akiknek kedvéért érdemes tanítani. A kérdések is hasonlóak. Hogy lehet elnyerni a diákok tiszteletét? Van-e kiút a nyomorból? Védőbástya vagy légvár-e a művészet? Jár-e mindenkinek a zene? Fontos kérdések, többnyire azzal a válasszal, ami várható.

Mégis a székhez szögezve ülünk. Sérgio Machado filmje talán minden eddiginél közelebb hozza a diákok oldalát. Nyomor, kényszerpálya, gengszterlét, drog és állandó életveszély cseppet sem finomított változatát kapjuk. A rendező kendőzetlenül mutatja meg a gettó brutalitását. Aligha véletlen, hogy a mai ingergazdag világban a nyers őszinteség eszközéhez nyúlnak az alkotók, de el kell ismernünk, a módszer hatásos.

Néha zavaró, hogy a zenés részeknél a látvány és a hang nincs együtt, de kárpótolnak a gyönyörű, ízléssel válogatott zeneművek. A színészi játék is elismerésre méltó, főleg a gyerekek alakítása szívszorítóan hiteles. A hegedűtanár sablonos formákon keresztül is belemarkol a néző szívébe.

A hegedűtanár – színes, feliratos brazil dráma, 102 perc
Rendező: Sérgio Machado
Szereplők: Fernanda de Freitas, Kaique de Jesus, Lázaro Ramos
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.