Hallgatni arany

/ 2018.05.09., szerda 17:42 /

A horrorfilm a legpazarlóbb műfaj. Ha igazán hatásos, időnként bármi pereghet a filmvásznon, a nézők többsége oda sem mer nézni. Ezeknek a filmeknek a java részét szinte felesleges is leforgatni. A Hang nélkül mindezt azzal fejeli meg, hogy néha se odanézni, se pisszenni nem merünk.

Kissé homályos a magyar mukk szó eredete, mert hivatalosan hangutánzó szó, másrészt nem tudni pontosan, mit is utánoz. Egy mukkot se – így használjuk, ez biztos. És nagyjából ennyi a Hang nélkül kiinduló ötlete. Vak, de rendkívüli hallású idegen lények lepik el a Földet és irtanak ki mindenkit, aki csak megmukkan. Egy túlélő család életébe nyerhetünk betekintést, a történet mégsem mondható családi mozinak. Az apa látszólag alkalmazkodott a gyötrő körülményekhez, a gyerekek nem tudnak mindig fegyelmezetten csendben maradni, az anya gyermeket vár. A nézőt pedig gyötri a kérdés: mi lesz, ha felsír a kisded? A némaságra ítélt emberiség víziója igazi lidércnyomás, olyan, mára klasszikussá vált horrorelemekkel, mint a lopakodás, annak hangsúlyozása, hogy a szereplőket valaki figyeli, a suspense, a váratlan tempóváltások, és hogy ne legyünk annyira elvontak: a csákány.

Mindezeket mesterien kezeli ez a film, amiért műfajának legigényesebbjei között a helye. A hatáskeltő eszközöket fölényes magabiztossággal használja, de a műfajtörténeti kérdésre persze nem ad választ. Szörnyek, vér, visszafojtott lélegzet csakis az öncélú félelemkeltés kedvéért – ki ne akarna megnézni egy ilyen filmet?

Hang nélkül – Amerikai horror, 95 perc
Rendezte: John Krasinski
Főbb szereplők: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds
*** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.