heti-valasz.hu/mozi/felig-sikerult-urutazas-127967

http://heti-valasz.hu/mozi/felig-sikerult-urutazas-127967

Három a magyar vígjáték

/ 2018.02.14., szerda 17:51 /

Sok sznob talán legyint, pedig a szórakoztatóipari termékek előállításához is kell tehetség.

Herendi Gábor rendezőnek pedig van, ez bizonyított tény. A Valami Amerika harmadik része előtt is tudtuk: nem ahhoz kellett a filmes rendszerváltás, hogy Herendi humoros, közönségkedvenc vígjátékot készítsen, de sejthető volt, hogy nehéz lesz harmadszor is életet lehelnie ebbe a sikerszériába. Mindkét állítás igazolódott, sőt egy harmadik bölcsesség is: nem jó, ha egy filmet azért kell végignézni, mert a legjobb poénok a végefőcím alatt láthatók.

A sorozat nyitó darabjában, 17 éve megismert három testvér ezúttal éltes emberhez illő tempóban keres egy vagyonokat érő bélyeget, amelyet a szintén régről ismert, nagy viszálykeltő Alex hullajtott el közöttük. Az elkeveredett bélyegért nemcsak a fiúk, hanem az ugyancsak ismerős maffiaklánok – Baláék és Toniék – is versengenek. Börtön, drog, musical. Lehetne ennél ígéretesebb? A poénok mindenesetre lehetnének élesebbek is (de ízlésesebbek feltétlenül); a színészek mintha ott folytatnák, ahol a második részben abbahagyták (csak hát közben eltelt tíz év, és az emlékek is megkoptak); és az egész film lehetne sokkal dinamikusabb. A közönség persze szeretni fogja a Valami Amerika 3.-at, mert szakértelemmel, bár kicsit fásultan összehozott vígjáték lett.

Nehéz harmadszor is felülni ugyanarra a vonatra. Herendi a hatalmas költségvetésű Kincsemmel nagyot kockáztatott, és nyert. Itt nincs semmi rizikó, és ez látszik is a filmen. Röviden: inkább egy Kincsem 2., mint egy Valami Amerika 4.

Valami Amerika 3. – Magyar vígjáték, 103 perc
Rendezte: Herendi Gábor
Főbb szereplők: Ónodi Eszter, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc
** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.