Három a magyar vígjáték

/ 2018.02.14., szerda 17:51 /

Sok sznob talán legyint, pedig a szórakoztatóipari termékek előállításához is kell tehetség.

Herendi Gábor rendezőnek pedig van, ez bizonyított tény. A Valami Amerika harmadik része előtt is tudtuk: nem ahhoz kellett a filmes rendszerváltás, hogy Herendi humoros, közönségkedvenc vígjátékot készítsen, de sejthető volt, hogy nehéz lesz harmadszor is életet lehelnie ebbe a sikerszériába. Mindkét állítás igazolódott, sőt egy harmadik bölcsesség is: nem jó, ha egy filmet azért kell végignézni, mert a legjobb poénok a végefőcím alatt láthatók.

A sorozat nyitó darabjában, 17 éve megismert három testvér ezúttal éltes emberhez illő tempóban keres egy vagyonokat érő bélyeget, amelyet a szintén régről ismert, nagy viszálykeltő Alex hullajtott el közöttük. Az elkeveredett bélyegért nemcsak a fiúk, hanem az ugyancsak ismerős maffiaklánok – Baláék és Toniék – is versengenek. Börtön, drog, musical. Lehetne ennél ígéretesebb? A poénok mindenesetre lehetnének élesebbek is (de ízlésesebbek feltétlenül); a színészek mintha ott folytatnák, ahol a második részben abbahagyták (csak hát közben eltelt tíz év, és az emlékek is megkoptak); és az egész film lehetne sokkal dinamikusabb. A közönség persze szeretni fogja a Valami Amerika 3.-at, mert szakértelemmel, bár kicsit fásultan összehozott vígjáték lett.

Nehéz harmadszor is felülni ugyanarra a vonatra. Herendi a hatalmas költségvetésű Kincsemmel nagyot kockáztatott, és nyert. Itt nincs semmi rizikó, és ez látszik is a filmen. Röviden: inkább egy Kincsem 2., mint egy Valami Amerika 4.

Valami Amerika 3. – Magyar vígjáték, 103 perc
Rendezte: Herendi Gábor
Főbb szereplők: Ónodi Eszter, Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc
** és fél

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.

Jövőre pótvizsgázhat az ellenzék – lesznek-e új Márki-Zay Péterek?

A Fidesz a parlamenti választáson csak a budai és a belső pesti kerületekben múlta alul 2014-es önmagát. A 2019-es önkormányzati voksolás mégis ígér komoly városi csatákat – legalábbis összellenzéki, Márki-Zay Péter típusú jelöltek esetén. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Heti Válasz: Gulyás Gergely lehet a kancelláriaminiszter

Gulyás Gergely vezetheti az újraszabott kancelláriát Lázár János helyett – derül ki a csütörtöki Heti Válasz kormányzati változásokat összegző cikkéből. Arról is írunk, hogy közben gigászi küzdelem bontakozik ki az EU új hétéves költségvetéséről.