Így gondozd az ikonodat

/ 2016.09.07., szerda 17:43 /

Múlt hétvégén tartották A szeretet mint tőke című portréfilm bemutatóját Mádon.

A tokaj-hegyaljai település visszajáró vendége Tallián Hedvig: a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője Szepsy István borász krónikásaként-rajongójaként most vállalkozott rá, hogy feltárja, miért éppen Szepsy lett a borvidék nemzetközi hírű termelője.

Elfogulatlan portréra tehát nem lehetett számítani, az eredmény hagyományos riport-dokumentumfilm lett, melyben interjúk és kerekasztal-beszélgetések alapján nemcsak a portré alanya, hanem számos más ember is megszólal: Árvay János rátkai termelő, Mészáros Gabriella borszakértő, Káli Ildikó sommelier, Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő, Lőrincz György egri borász és Gesztelyi-Nagy Judit zen buddhista világi szerzetes. Csupa hiteles, intelligens, mértékadó ember, akik Szepsy titkára keresik a választ. Arra, hogyan lett az egykori agronómusból, a tokaji tömeggyártás tanújából 1990 után a legkifinomultabb aszúkat készítő borász, akinek terméke valóban nemzeti kincs.

„Tokajra óriási szüksége van a világ borkultúrájának, mert a nagyszerű környezet, a teremtés csodáinak ismerete nélkül nem lehet megélni az istentudatosságot” – veti fel a film elején Szepsy, s a vallás-hit témában messzebbre jutunk, mint a borásszal készült eddigi interjúk során. Ugyanakkor megválaszolatlanul marad egy sor kérdés is: hogyan fér meg a zen buddhizmus és a reformáció egy palackban, vagy: hogyan kell érteni Lőrincz György vallomását, mely szerint megtérésében nagy szerepet játszott Szepsy. A kifejtetlenség miatt a végeredmény kissé légies lett, pedig néha jó földközelben maradni. Hiába a luxusmárka és a nemzetközi reputáció: Szepsy autójában is mindig ott a kapa.

A szeretet mint tőke (Szepsy István portréja), 50 perc
Tallián Hedvig és Tóth Gábor filmje, hamarosan a köztelevízió műsorán
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.