Kitaszít és befogad a világ

/ 2017.03.14., kedd 15:43 /

Kevés olyan filmrendező akad, akinek szenvedélyesebb kapcsolata van a katolikus egyházzal, mint Martin Scorsesének.

A papnak készülő fiatalember végül a mozi mellett dönt, majd két-három klasszikus után elkészíti a Krisztus utolsó megkísértése című, nagy botrányt kavaró darabját 1988-ban. A történelemhamisítás ekkor a legenyhébb vád a katolikus egyház részéről. Aztán eltelik három évtized, és láss csodát: a Némaság vatikáni bemutatóján négyszáz jezsuita vesz részt, Ferenc pápa pedig tavaly novemberben találkozik az Oscar-díjas rendezővel. Mindettől persze a film még nem feltétlenül jó.

A japán Endó Súszaku 1966-os történelmi regénye alapján készült alkotás a XVII. századi Japánba viszi a nézőt. A keresztények számára tiltott szigetországba utazik ugyanis két portugál jezsuita, hogy felkeressék évekkel korábban eltűnt lelki vezetőjüket. A helyi inkvizíció hamar rájuk talál, s innentől az egyetlen esélyük a túlélésre, ha megtagadják a hitüket. Scorsese epikus hosszúságú műve szinte elviselhetetlen időzés a Getsemáne-kertben, ahol minden csupa kísértés, halálfélelem, s a verejték is vércseppként hull alá. A rendező dilemmája: létezik-e hiteles döntés? Mivel a film kétszer ér véget, nehéz megválaszolni a kérdést. Az első zárlat valóságosnak tűnik. A második a hollywoodi logikát követi, ami ezúttal egybeesik a kegyes filmek észjárásával. Komoly elmozdulás ez a Krisztus utolsó megkísértése alkotójától. Egy dolog azonban nem változott az elmúlt harminc évben: még mindig a hitet a legnehezebb ábrázolni filmen.

Némaság – Olasz–mexikói–amerikai történelmi dráma, 161 perc
Rendezte: Martin Scorsese
Főbb szereplők: Andrew Garfield, Liam Neeson, Adam Driver
***

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.