Kitaszít és befogad a világ

/ 2017.03.14., kedd 15:43 /

Kevés olyan filmrendező akad, akinek szenvedélyesebb kapcsolata van a katolikus egyházzal, mint Martin Scorsesének.

A papnak készülő fiatalember végül a mozi mellett dönt, majd két-három klasszikus után elkészíti a Krisztus utolsó megkísértése című, nagy botrányt kavaró darabját 1988-ban. A történelemhamisítás ekkor a legenyhébb vád a katolikus egyház részéről. Aztán eltelik három évtized, és láss csodát: a Némaság vatikáni bemutatóján négyszáz jezsuita vesz részt, Ferenc pápa pedig tavaly novemberben találkozik az Oscar-díjas rendezővel. Mindettől persze a film még nem feltétlenül jó.

A japán Endó Súszaku 1966-os történelmi regénye alapján készült alkotás a XVII. századi Japánba viszi a nézőt. A keresztények számára tiltott szigetországba utazik ugyanis két portugál jezsuita, hogy felkeressék évekkel korábban eltűnt lelki vezetőjüket. A helyi inkvizíció hamar rájuk talál, s innentől az egyetlen esélyük a túlélésre, ha megtagadják a hitüket. Scorsese epikus hosszúságú műve szinte elviselhetetlen időzés a Getsemáne-kertben, ahol minden csupa kísértés, halálfélelem, s a verejték is vércseppként hull alá. A rendező dilemmája: létezik-e hiteles döntés? Mivel a film kétszer ér véget, nehéz megválaszolni a kérdést. Az első zárlat valóságosnak tűnik. A második a hollywoodi logikát követi, ami ezúttal egybeesik a kegyes filmek észjárásával. Komoly elmozdulás ez a Krisztus utolsó megkísértése alkotójától. Egy dolog azonban nem változott az elmúlt harminc évben: még mindig a hitet a legnehezebb ábrázolni filmen.

Némaság – Olasz–mexikói–amerikai történelmi dráma, 161 perc
Rendezte: Martin Scorsese
Főbb szereplők: Andrew Garfield, Liam Neeson, Adam Driver
***

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.