Még ezt túl kell élnünk

/ 2016.06.29., szerda 16:06 /

A rendszerváltás utáni hollywoodi dömping egyik nagy szemfényvesztése volt A függetlenség napja című sci-fi akciófilm. Már csak a nosztalgia miatt sem lehet elmenni a folytatás mellett. Pedig jobban járna mindenki.

Az ötlettelenség és a kockázatkerülés jele, hogy az amerikai stúdiók egyik folytatást gyártják a másik után. Idén nyáron visszatér Rocky, még látványosabb lesz a Ben Hur, és női köntösben, de újra színre lépnek a Szellemirtók. Ha mindegyik annyira fantáziátlanra sikerül, mint A függetlenség napja, máshová megyünk hűsölni nyáron.

Az alkotók ugyanis – majdnem érintetlenül hagyva az 1996-os kasszasikert – újra leforgatták világmegmentő sci-fijüket. A spoiler fogalma emiatt elveszti érvényességét. Önök szerint megmenekül a Föld a húsz év után újult erővel ránk törő űrlények támadásában? Na, ugye. Izgalom tehát kevés akad. Helyette kapunk unásig ismert toposzokat: naplementében szerelmétől búcsúzkodó hőst, véget nem érő csatajeleneteket, nagyívű, motiváló politikai beszédeket, gyönyörű kínai pilótalányt, női amerikai elnököt és hazafiakat, akiknek még szorult helyzetben sem borzolja össze a haját a szél. Ráadásul ott a filmvégi baljós jelzés is: ennek az eposznak még folytatása is lesz. Maradva a keserű jelennél – ha már a film számtalan falvédőbölcsességgel operál, mi sem leszünk szemérmesek –: a nosztalgia sem a régi.

A függetlenség napja – Feltámadás. Amerikai sci-fi, 121 perc
Rendezte: Roland Emerich
Főbb szereplők: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman
*

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.