Menekülés a valóságba

/ 2018.01.17., szerda 18:53 /

Mielőtt mindent elöntenek a közelgő Oscar-gálával kapcsolatos hírek és filmek, no és a menetrendszerűen érkező szuperhős- és fantasymozik, valódi filmélményekhez is juthatunk. A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál (BIDF) válogatása idén is reprezentatív, hiszen jól mutatja, mire lehet képes a kortárs dokumentumfilm. És mire nem. Két ellentétes példa a versenyprogramból.

Korunk divatja a szituatív dokumentumfilm – olyan nem fikciós mozgókép, amelyben nincsenek beszélő fejek (interjúk), csupán spontán élethelyzetek egymás után rendezéséből áll. Divat ez a formátum, ráadásul sokan dogmatikusan hisznek benne. Gondoljuk csak el, ezen elv alapján ma senki sem adna pénzt Sára Sándor korszakos Krónika sorozatára, ahogy Fliegauf Bence szintén beszélő fejes és ugyancsak kiváló Csillogás című alkotása sem valósulhatna meg.

De a szituatív formának önmagában is vannak kockázatai. A BIDF-en versenyző Szabadíts meg a gonosztól! című olasz film például egy szicíliai plébániát mutat be, amely afféle ördögűző központként működik. Látunk is szertartásokat, epilepsziás rohamhoz hasonló vergődéseket, egy-két merengést a témáról. De hiába a mégoly exkluzív képsorok, magyarázat – például az ördögűző atyákkal készült interjú – nélkül a néző magára és kételyeire van hagyva.

Talán éppen a tisztázatlanságok miatt dönthettek viszont úgy A monostor gyermekei című, részben magyar produkció alkotói, hogy a fiát buddhista kolostorba szánó bhutáni apával interjúkat készítenek. Ez is az oka, hogy a távolinak tűnő problematika ellenére a film átélhető európai szemmel is. Egyrészt jelentősen árnyalja a Nyugaton divatos képet, miszerint minden, ami buddhista, csakis jó és kedves lehet. Másrészt a történet nem úti film, inkább a hagyományos értékek és a XXI. század elvárásai közötti feszültségről, barátságról, apa-fiú viszonyról szól.

Néhány éve már felmerült egy A kategóriás magyar filmfesztivál gondolata, de hamar kiderült, hogy a pesti Cannes-hoz sok minden hiányzik még. A miskolci CineFest sikere viszont azt mutatja, hogy egy adott réteget bemutató hazai rendezvény (fiatal filmesek alkotásait láthatjuk ott) válhat tekintélyessé külföldön is. Egyáltalán nem veszett ötlet tehát a dokumentumfilmre összpontosítani. Ráadásul a BDIF egyik fesztiváligazgatója, Soós Ágnes (Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek, Szerelempatak) maga is parádés dokumentumfilmek alkotója. Vagyis a BIDF néhány éven belül akár megkerülhetetlen rendezvény is lehet.

Szabadíts meg a gonosztól! – Olasz dokumentumfilm, 94 perc
Rendezte: Federica di Giacomo
**

A monostor gyermekei – Magyar–bhutáni dokumentumfilm, 75 perc
Rendezte: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai
****

BIDF – Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál
Január 23–28., Cinema City Aréna

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.