Nem méltó folytatás

/ 2018.03.13., kedd 18:12 /

A Teljesen idegenek című film két évvel ezelőtti sikere az európai erényeknek szólt: remek ötlet, szellemes párbeszédek, humor, és mindenekelőtt: földközeli témafelvetés. No, és szép olasz emberek. Paolo Genovese ezúttal is egy nagy ötletre építi a filmjét, de A hely esetében mintha ez az ötlet erősebb lenne, mint maga a gondolat.

Párhuzamok persze vannak. A Teljesen idegenekhez hasonlóan ezúttal is zárt térben, A hely nevű kávézóban játszódik az egész film. Az egyik asztalnál komor férfi ül, akihez sorra érkeznek az ügyfelek. Valaki szebb akar lenni, a másik Istent keresi, a harmadik beteg gyereke egészségéért küzd. Mindenki akar valamit. Hősünk mindenkinek ígéretet is tesz: teljesíti vágyaikat, ha végrehajtják azt, amit titokzatos könyvéből kiolvas nekik. Legyen az a kérés akármilyen hajmeresztő is. Miközben a néző azon tűnődik, ki is ez a férfi, aki mások sorsával játszadozik, a szereplők lelkiismeretük határáig elmennek céljuk elérése érdekében.

Mi ezzel a baj? A Teljesen idegenek egy vendégeskedést bemutatva szembesített bennünket azzal, milyen képtelenül felszínesek vagyunk. A néző a sok nevetés közepette gondolkozhatott el saját kapcsolatain. A hely viszont jelentősen emelte a tétet, hiszen meghaladja az emberi léptéket, és a gondviseléstől az ördögi machinációkig sok mindennel azonosíthatjuk a kávézóban ücsörgő férfit. Ez pedig nagy teher, amit a rendező könnyed stílusa nem bír el. A koncepció erősebbnek bizonyult a mondanivalónál. A hely inkább egy tévésorozat pilotja, mint önálló, egész estés játékfilm.

A hely – Olasz dráma, 113 perc
Rendezte: Paolo Genovese
Főbb szereplők: Valerio Mastandrea, Sabrina Ferilli
** és fél

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.