Nem méltó folytatás

/ 2018.03.13., kedd 18:12 /

A Teljesen idegenek című film két évvel ezelőtti sikere az európai erényeknek szólt: remek ötlet, szellemes párbeszédek, humor, és mindenekelőtt: földközeli témafelvetés. No, és szép olasz emberek. Paolo Genovese ezúttal is egy nagy ötletre építi a filmjét, de A hely esetében mintha ez az ötlet erősebb lenne, mint maga a gondolat.

Párhuzamok persze vannak. A Teljesen idegenekhez hasonlóan ezúttal is zárt térben, A hely nevű kávézóban játszódik az egész film. Az egyik asztalnál komor férfi ül, akihez sorra érkeznek az ügyfelek. Valaki szebb akar lenni, a másik Istent keresi, a harmadik beteg gyereke egészségéért küzd. Mindenki akar valamit. Hősünk mindenkinek ígéretet is tesz: teljesíti vágyaikat, ha végrehajtják azt, amit titokzatos könyvéből kiolvas nekik. Legyen az a kérés akármilyen hajmeresztő is. Miközben a néző azon tűnődik, ki is ez a férfi, aki mások sorsával játszadozik, a szereplők lelkiismeretük határáig elmennek céljuk elérése érdekében.

Mi ezzel a baj? A Teljesen idegenek egy vendégeskedést bemutatva szembesített bennünket azzal, milyen képtelenül felszínesek vagyunk. A néző a sok nevetés közepette gondolkozhatott el saját kapcsolatain. A hely viszont jelentősen emelte a tétet, hiszen meghaladja az emberi léptéket, és a gondviseléstől az ördögi machinációkig sok mindennel azonosíthatjuk a kávézóban ücsörgő férfit. Ez pedig nagy teher, amit a rendező könnyed stílusa nem bír el. A koncepció erősebbnek bizonyult a mondanivalónál. A hely inkább egy tévésorozat pilotja, mint önálló, egész estés játékfilm.

A hely – Olasz dráma, 113 perc
Rendezte: Paolo Genovese
Főbb szereplők: Valerio Mastandrea, Sabrina Ferilli
** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.