valasz.hu/mozi/a-vadsag-megnyugtat-lenyugozo-balaton-film-keszult-128326

http://valasz.hu/mozi/a-vadsag-megnyugtat-lenyugozo-balaton-film-keszult-128326

Nem méltó folytatás

/ 2018.03.13., kedd 18:12 /

A Teljesen idegenek című film két évvel ezelőtti sikere az európai erényeknek szólt: remek ötlet, szellemes párbeszédek, humor, és mindenekelőtt: földközeli témafelvetés. No, és szép olasz emberek. Paolo Genovese ezúttal is egy nagy ötletre építi a filmjét, de A hely esetében mintha ez az ötlet erősebb lenne, mint maga a gondolat.

Párhuzamok persze vannak. A Teljesen idegenekhez hasonlóan ezúttal is zárt térben, A hely nevű kávézóban játszódik az egész film. Az egyik asztalnál komor férfi ül, akihez sorra érkeznek az ügyfelek. Valaki szebb akar lenni, a másik Istent keresi, a harmadik beteg gyereke egészségéért küzd. Mindenki akar valamit. Hősünk mindenkinek ígéretet is tesz: teljesíti vágyaikat, ha végrehajtják azt, amit titokzatos könyvéből kiolvas nekik. Legyen az a kérés akármilyen hajmeresztő is. Miközben a néző azon tűnődik, ki is ez a férfi, aki mások sorsával játszadozik, a szereplők lelkiismeretük határáig elmennek céljuk elérése érdekében.

Mi ezzel a baj? A Teljesen idegenek egy vendégeskedést bemutatva szembesített bennünket azzal, milyen képtelenül felszínesek vagyunk. A néző a sok nevetés közepette gondolkozhatott el saját kapcsolatain. A hely viszont jelentősen emelte a tétet, hiszen meghaladja az emberi léptéket, és a gondviseléstől az ördögi machinációkig sok mindennel azonosíthatjuk a kávézóban ücsörgő férfit. Ez pedig nagy teher, amit a rendező könnyed stílusa nem bír el. A koncepció erősebbnek bizonyult a mondanivalónál. A hely inkább egy tévésorozat pilotja, mint önálló, egész estés játékfilm.

A hely – Olasz dráma, 113 perc
Rendezte: Paolo Genovese
Főbb szereplők: Valerio Mastandrea, Sabrina Ferilli
** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.