Pelét látni kell!

/ 2016.06.01., szerda 17:18 /

Ha van film, amit muszáj moziban megnézni, az a Pelé. Nem azért, mert hibátlan vagy esztétikailag cseppet is figyelemre méltó. Hanem mert azt bizonyítja, hogy vannak még népmesék. És ezek nagy történetek, nagy vásznon élnek meg igazán.

Hogyan lesz egy nincstelen, istenien tehetséges fiúból ünnepelt férfi? Ezt a kérdést teszi fel valamennyi hollywoodi életrajzi film. Az ábrázolt zenészéletutak Ray Charlestól Johnny Cashen át Charlie Parkerig is a népmesék-sportfilmek dramaturgiáját követték. Persze mindig némi szemérmességgel, hiszen mégiscsak szellemi emberekről volt szó, gyengeségekkel, alkohollal, droggal. A sport más – volt.

Az ifjú brazil csodagyerek olyan korban született, amikor az élsportban még lehetett rendezett vérképpel és nem agyonhajszolt robotként világraszóló eredményt elérni. Ettől hihető ez a népmese a fiúról, aki egész nemzetének önbizalmát adta vissza. Mert brazil lenni, hitt a dzsingában, a rabszolga ősök mozgáskultúrájában, s nem akart másnak látszani, mint ami: nem akart európai stílben focizni.

Ez a film nem dönti el, ki volt a XX. század legnagyobb labdarúgója: Pelé vagy az argentin vetélytárs, Maradona. A legtöbb mai néző őket már különben sem láthatta élőben játszani. Ez már a mitológiák harca. Maga Pelé producerkedett is a saját életrajzi filmjében, ami általában visszaüt. Ezzel a mozival viszont ebben az évszázados mitikus küzdelemben nagy előnyre tett szert.

Pelé – Amerikai életrajzi film, 107 perc
Rendezte: Michael és Jeff Zimbalist
Főbb szereplők: Kevin de Paula, Vincent D’Onofrio, Colm Meaney
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.