Történelmi thriller

/ 2018.05.23., szerda 18:07 /

Zrínyi Miklós rejtélyes halála a magyar filmezés legjobb el nem mesélt története. És sajnos a mostani feldolgozás ellenére is az maradt. Pajer Róbert játékfilmes elemekkel gazdagítja dokumentarista alkotását a XVII. századi politikai és költői hatalmasság életének tragikus haláláról, a Vadkanvadászat mégsem képes beteljesíteni ambiciózus célját.

Pedig ilyen bátran kevés filmes nyúl a magyar történelemhez. A témaválasztás is remek: Zrínyiben egymásnak ellentmondó erények sokasága összpontosult. A leginkább kézenfekvőt így fogalmazta meg: „Nem irom pennával, / Fekete téntával, / De szablyám élivel, / Ellenség vérivel, / Az én örök hiremet.” Költő és hadvezér – két férfiarchetípus. És egy rejtélyes halál. 1664-ben Zrínyi a kursaneci erdőben vadászik előkelő társaságban, amikor egy vadkan megtámadja, és vadászbaleset áldozata lesz. Vagy nem. A történetírás és az utókor is nehezen nyugszik bele, hogy A szigeti veszedelem géniusza és a magyar hon hősies védelmezője ilyen banális módon halt meg.

A vadászbaleset vagy merénylet kérdésére valóban lehet drámát építeni, csakhogy Pajer alkotása nem aknázza ki az erdőbeli történésekben rejlő filmes lehetőségeket. Feszültség híján pedig csak ugyanolyan illusztratív képsorokat kapunk, mint a hasonló kreatív dokumentumfilmek esetében. A köztévé csatornáin látható mű dokumentumfilmnek szép, játékfilmnek viszont kevés.

Vadkanvadászat – Magyar történelmi dokumentumfilm, 52 perc
Rendezte: Pajer Róbert
*** és fél

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.