Trump-országi vígjáték

/ 2017.09.13., szerda 18:18 /

Az Oscar-díjas Steven Soderbergh rendező (Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi) korábban elhatározta, hogy nem készít több filmet. Soha rosszabb szószegést. A rendező visszatérése, a Logan Lucky olyan nyár végi komédia lett, ami nemcsak méltó főhajtás A nagy balhé című klasszikus előtt, hanem egy elvesztett piac újrafelfedezése is. A politika után a szórakoztatóipar is felkarolja a Trump-szavazókat. A mozivásznon mindez legalább vicces.

Egy csapat kékgalléros vidéki elhatározza, hogy kirabolja a nagyhírű charlotte-i Nascar futam szervezőit. Az Észak-Karolina állami autóverseny éppen annak a rétegnek a zarándokhelye, amelynek tagjai elnökké választották Donald Trumpot. A rendező erre a politikai fordulatra játszik rá a filmjével. Mit tehet a high-tech berendezésekkel felszerelt rendőrség egy olyan férfival, akinek az autójában nincs GPS, nem használ mobilt, a közösségi médiában sem aktív? A digitális világ számára az ilyen ember követhetetlen, mert nem hagy nyomot. Ilyen a kifürkészhetetlen, meglepetést okozó szavazó, de a tökéletes bűnöző is. Márpedig esetünkben – egy jó kis bűnügyi vígjátékhoz – ez utóbbi kell. És persze poénok.

A humorral már kicsit szűkmarkúbban bánik a rendező, mint a remek helyismeretből származó részletekkel (milyen családi gondjai vannak, milyen zenét hallgat, milyen sportágért rajong, mit iszik egy átlagos amerikai munkás), de a kissé vontatott tempó ellenére is hangulatos vígjátékot produkál az egyébként remek színészgárda.

Logan Lucky – A tuti balhé – Amerikai vígjáték, 119 perc
Rendezte: Steven Soderbergh
Szereplők: Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes
*** és fél

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.