Túlélni Harry Pottert

/ 2017.10.25., szerda 16:08 /

Erős idegek és gyomor – e kettő nélkül nem lehet teljes a szórakozása annak, aki végre nem varázslótanonc-szemüvegben akarja viszontlátni Daniel Radcliffe-et.

A nem túl fantáziadús cím ugyanis izgalmas túlélőfilmet takar, ráadásul a Dzsungel megtörtént eseményt dolgoz fel. E tudás nélkül a néző azt gondolná, a forgatókönyvíró legmerészebb fantáziáit próbálta történetbe ágyazni. Pedig a film annak a Yossi Ghinsbergnek a visszaemlékezéseire épül, aki a nyolcvanas években éppen leszolgálta a maga három évét az izraeli hadseregben, s elhatározza, világot lát. Kalandozásaiba a Bolívia és Peru határán elterülő Titicaca-tónál kapcsolódunk bele. Itt ismerkedik össze két másik utazóval és a titokzatos Karllal, aki a három fiatalembert elkalauzolná az érintetlen dzsungel közepén élő, ismeretlen indián törzshöz. Hőseink nem véletlenül haboznak, a túra többnek tűnik egyszerű erdőjárásnál.

A túlélőfilm mára szinte önálló műfaj lett. A brit Bear Grylls a tévében csinált karriert a „hogyan éljünk túl a vadonban” tematikából, a 127 óra című film Grand Canyonban szorult hegymászójának története Oscar-díjat hozott Danny Boyle rendezőnek, Leonardo di Caprio élete első aranyszobrocskáját köszönheti A visszatérőnek. A szuperprodukciók mellett szerény kísérletnek tűnhet ez az ausztrál–kolumbiai független film, pedig nemcsak hátborzongató, hanem elgondolkodtató is. Járulékos siker, hogy a főszereplő elkezdte lebontani a skatulyát, amibe az elmúlt évtizedben került: úgy tűnik, túlélte Harry Pottert.

Dzsungel – Ausztrál–kolumbiai kalandfilm, 115 perc
Rendezte: Greg McLean
Főbb szereplők: Daniel Radcliffe, Thomas Kretschmann, Alex Russell
****

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.