valasz.hu/mozi/tulelni-harry-pottert-126047

http://valasz.hu/mozi/tulelni-harry-pottert-126047

Túlélni Harry Pottert

/ 2017.10.25., szerda 16:08 /

Erős idegek és gyomor – e kettő nélkül nem lehet teljes a szórakozása annak, aki végre nem varázslótanonc-szemüvegben akarja viszontlátni Daniel Radcliffe-et.

A nem túl fantáziadús cím ugyanis izgalmas túlélőfilmet takar, ráadásul a Dzsungel megtörtént eseményt dolgoz fel. E tudás nélkül a néző azt gondolná, a forgatókönyvíró legmerészebb fantáziáit próbálta történetbe ágyazni. Pedig a film annak a Yossi Ghinsbergnek a visszaemlékezéseire épül, aki a nyolcvanas években éppen leszolgálta a maga három évét az izraeli hadseregben, s elhatározza, világot lát. Kalandozásaiba a Bolívia és Peru határán elterülő Titicaca-tónál kapcsolódunk bele. Itt ismerkedik össze két másik utazóval és a titokzatos Karllal, aki a három fiatalembert elkalauzolná az érintetlen dzsungel közepén élő, ismeretlen indián törzshöz. Hőseink nem véletlenül haboznak, a túra többnek tűnik egyszerű erdőjárásnál.

A túlélőfilm mára szinte önálló műfaj lett. A brit Bear Grylls a tévében csinált karriert a „hogyan éljünk túl a vadonban” tematikából, a 127 óra című film Grand Canyonban szorult hegymászójának története Oscar-díjat hozott Danny Boyle rendezőnek, Leonardo di Caprio élete első aranyszobrocskáját köszönheti A visszatérőnek. A szuperprodukciók mellett szerény kísérletnek tűnhet ez az ausztrál–kolumbiai független film, pedig nemcsak hátborzongató, hanem elgondolkodtató is. Járulékos siker, hogy a főszereplő elkezdte lebontani a skatulyát, amibe az elmúlt évtizedben került: úgy tűnik, túlélte Harry Pottert.

Dzsungel – Ausztrál–kolumbiai kalandfilm, 115 perc
Rendezte: Greg McLean
Főbb szereplők: Daniel Radcliffe, Thomas Kretschmann, Alex Russell
****

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.