valasz.hu/pest_budai_latkep?page=227

http://valasz.hu/pest_budai_latkep?page=227

Fejlesztés a Péterfyben

Bár korábban a bezárás is szóba került, ma úgy tűnik: nemcsak megmenekül a Péterfy Sándor utcai kórház, de a VII. kerületi intézményt több százmillió forintból fejlesztik és át is alakítják.

Zöldebb, minőségibb

Az eddig elhanyagoltabb angyalföldi közterületek, parkok fejlesztésére 380 millió forintot szán idén a XIII. kerületi önkormányzat.

Búcsú Placid atyától

Az újbudaiak január 26-án vehettek végső búcsút a százéves korában elhunyt Olofsson Placid atyától a Szent Imre-templomban, ahol 1975-től szolgált lelkipásztorként. Az atya megjárta a Gulagot, s mivel a kommunista hatalom nem engedte folytatni papi szolgálatát, a Korányi szanatórium mosodavezetőjeként vonult nyugdíjba. Élete 42 esztendeje feneketlen-tavi lakása és a ciszterci Szent Imre-templom között zajlott.

Hagyományok ápolása

Az UNESCO tavaly decemberi döntése értelmében a Kodály-módszer felkerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló legjobb gyakorlatok jegyzékébe. A szervezet korábban arról is döntött, hogy Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója tiszteletére a 2017-es esztendő nemzetközi Kodály-év lesz. Ennek jegyében számos rendezvényen vesz részt az I. kerületi Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola is.

Visszatekintés

Elsősorban népszerű alkotóművészek kiállításai tekinthetők meg a Budai Klub-Galériában, amely az újbudai galérianegyed első kiállítótereként jött létre.

Az ősi piarista skóla

„És nem veszítetted el az önuralmadat?” – kérdezte Antall Józsefet édesapja, amikor a második világháború után, a romeltakarítás során a majdani miniszterelnök felhasította a kezét.

Régi-új könyvtár

A III. kerületi Ezüsthegy utca egyik, régóta üresen álló sarokháza hamarosan teljesen átalakul: az épület a jövőben a Platán utcai könyvtár fióktelepeként működik majd.

Tárva-nyitva

Új kiállítótér megnyitásával ünnepelte a XII. kerületi önkormányzat a magyar kultúra napját. A Hegyvidék Galéria Királyhágó téri új helyiségének tervezésében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói is részt vettek.

A Momentum kivégzi az LMP-t, az Együttet és a Párbeszédet?

A Momentum a baloldalon azokra jelenti a legnagyobb veszélyt, akik lelkesen gyűjtötték neki az aláírásokat: az Együttre, az LMP-re és a Párbeszédre. Botka László közben gyurcsánytalanítaná a baloldalt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Hogyan csúszott félre az olimpia ügye?

Bezárkózó kommunikáció, az aláírók sértegetése, a vizes világbajnokság beruházásai körüli anomáliák: így vált közel egységes támogatottságú ügyből megosztó belpolitikai kérdéssé az olimpia. Részletes elemzésünk a csütörtöki Heti Válaszban.

Mentsen életet egy mozdulattal!

Magyarországon évente mintegy 800 szívbeteg gyermek születik, akik magukra hagyatva többségében halálraítéltek; kellő időben történő adekvát kezelésük esetén azonban 95%-uk megmenthető.

Sokkol a Momentum vezetője: 2018-ban a Fidesz nem verhető, 2022 a cél

„A Momentum a szövetségkötéstől és a koordinált jelöltállítástól is határozottan elzárkózik” – mondja a jövőre esedékes országgyűlési választási felkészülésről Fekete-Győr András. Színvallatós nagyinterjú a mozgalom vezetőjével a csütörtöki Heti Válaszban.