A folyamatosan fejlődő városrész

Szeredi Helga / 2017.11.08., szerda 15:42 /

Erzsébetvárost 2010-ig sokan alacsonyabb presztízsű városrészként tartották számon, pedig belvárosi, jó elhelyezkedésű kerület. Évek óta nagy lendülettel folynak a fejlesztések – mondta a Pest-budai Látképnek Vattamány Zsolt. A VII. kerület polgármestere jelezte, hogy már készülnek a 2019 utáni ciklusra is.

– Pezseg az ingatlanpiac, ez hogy érinti a kerületet?

– Az elmúlt időszakot tekintve akár a főváros legkeresettebb városrészének is mondhatnánk Erzsébetvárost. Az elmúlt hét évben háromszorosára nőttek a lakásárak, ez át is alakította a kerület iránti keresletet és demográfiai változásokat is előidézett. 2008 előtt a kerületi ingatlanállomány közel tíz százaléka cserélt gazdát, a válság hatására ez a folyamat lassult, most azonban ismét 8-10 százalékra ugrott a kereslet évente. A megnövekedett lakásárak két dolognak köszönhetők: többen befektetési szándékkal vesznek ingatlant, mások pedig megvásárolták a lakásaikat az önkormányzattól, felújították, és vagy kiadják, vagy értékesítik azokat. Erzsébetvárost 2010-ig sokan alacsonyabb presztízsű városrészként tartották számon, pedig belvárosi, jó elhelyezkedésű kerület. Mostanára a lakásárak is sok esetben a budai árak felett vannak, ez azt is mutatja, hogy a kerület népszerű a lakosok és a vállalkozók körében is.

– Befektetők is szemet vetettek a kerület ingatlanjaira, és olyan átalakításokat terveznek, amelyek pont a kerület sajátos arculatát, hangulatát változtatnák meg. Az önkormányzat érzi-e ezt a problémát, és kíván-e bármit is lépni az ügyben?

– Érdekes folyamat zajlott le az elmúlt 10-15 évben, amikor is a megürülő házak egy részét romkocsmáknak alakították ki, ennek jó és kellemetlen oldalaival együtt. Hogy milyen befektető csoportok cserélik ezeket az ingatlanokat, azt az önkormányzat nem igazán tudja befolyásolni. Csak abba tudunk beleszólni, ami arculatváltással is jár. Ha a befektetők olyan építészeti megoldásokat akarnak alkalmazni, amelyek ellentétesek az önkormányzat rendeletével, vagy településképileg nem felelnek meg, akkor nem adunk engedélyt. Ha jogilag rendben van a tevékenységük és betartják a vonatkozó rendeletek előírásait, akkor nem avatkozhatunk bele a működésükbe.

– Milyen állapotban van a kerület ingatlanállománya? Terveznek-e hozzájárulást adni a felújításokhoz, a történelmi örökség megmentéséhez?

– A rendszerváltás idején a kerület lakásállományának csaknem 95 százaléka még a régi tanácsi bérlakásokból állt, az 1990-es években megindult lakásprivatizáció következtében ez az arány mára 7 százalékra változott. A legtöbb magántulajdonba került lakásban a tanácsi rendszerben sem történtek jelentős felújítások, javarészt rossz állapotban voltak. Miután a lakók tulajdonossá váltak, jelentős beruházásokat valósítottak meg. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat is minden évben több száz millió forint értékben ír ki pályázatot a társasházak számára, többek között homlokzatfelújításra, növényesítésre, ablakcserére. Az elmúlt hét évben ez elérte a milliárdos nagyságrendet, melynek következtében számos erzsébetvárosi társasház újulhatott meg.

– A jövő évi költségvetésnek melyek a főbb prioritásai?

– A büdzsé tervezése már folyamatban van, novemberben a konkrét tárgyalások is elkezdődnek. Első helyen a fejlesztések folytatása áll, csakúgy, mint az elmúlt években, az Erzsébet Terv részeként komplex korszerűsítések indulnak meg. 2010-ben igencsak lerobbant állapotú intézményállományt örököltünk meg, óvodák, bölcsődék, iskolák, orvosi rendelők, közintézmények, úthálózat, közterületek zöldesítése terén is jelentős lemaradást kellett pótolnia a város vezetésének. Útfelújítási programunk részeként jövőre felújítjuk a Százház, a Jobbágy és a Csengery utcát teljes hosszában, míg az Alsóerdősor, a Nagydiófa, a Hársfa és a Dob utca részleteiben újul meg. Folytatjuk szociális otthonaink korszerűsítését, a balatonmáriafürdői gyermeküdülőnk fejlesztését, de hamarosan átadjuk például a Madách Gimnázium sportudvarát, illetve a Magonc Óvoda új játszóterét is. Kiemelt célunk a megújuló energiaforrások bővítése, amelynek részeként az önkormányzati tulajdonú épületek tetejére napelemes rendszerek telepítését tervezzük.

– Bővítik a szociális támogatási rendszert is?

– Rendkívüli népszerűségnek örvend az Erzsébetváros Kártya program, már 17 ezer erzsébetvárosinak van városkártyája. A továbbiakban is azon dolgozunk, hogy minél használhatóbb legyen, és minél több kedvezményt tudjanak vele elérni a jogosultak. Idén megtöbbszöröződött a kártyaforgalom, így több tízmilliós nagyságrendű összeget fordít az önkormányzat a különböző akciókra és kártyához köthető programokra.

– Nemrég ismét nagy sajtóvisszhangot kapott a bulinegyed. Hol tartanak a múlt hónapban elfogadott intézkedések, a helyi népszavazás kiírása a nyitva tartásokról?

– Természetesen nagyon komolyan vesszük a „bulinegyed” kapcsán tett vállalásaink teljesítését, az új takarítógépek beszerzésére és az új közterületi illemhelyek telepítésére máris jelentős többletforrásokat különítettünk el. Mindemellett elkezdtük nagyobbra cserélni az utcai szemetesedényeket, átszervezni a takarítást, megnövelni a közterület-felügyelők létszámát, valamint megerősítjük a hivatal és a hatóság munkáját, amit a következő évi költségvetésbe szintén betervezünk. A népszavazás kiírása bonyolult folyamat, de már elindítottuk a kezdeményezést a helyi választási bizottságnál. Ha a döntésük jogerőre emelkedik, a képviselő-testület kiírja a népszavazást, amire mostani számításunk szerint leghamarabb jövő év elején lesz lehetőség.

– Hogyan készül a kerület a karácsonyra?

– Idén is ünnepi díszbe öltözik a kerület, a körúti díszkivilágítás különleges hangulatot kölcsönöz ilyenkor a városnak. Az önkormányzat idén is olyan akciókkal készül, mint a tavalyi sikeres kezdeményezés, amellyel ingyen kaptak karácsonyfát az Erzsébetváros Kártyával rendelkezők. Tavaly 2500 fenyőfa került így az erzsébetvárosi otthonokba a segítségünkkel. A tavaszi húsvétisonka-akciónk során több mint ötezer sonkát vihettek haza a kerületiek, de adtunk vitamincsomagokat is, amelyekben friss zöldségek voltak. Ezekkel az akciókkal is szeretnénk segítséget nyújtani a városkártya birtokosainak, továbbá több mint 1500 elfogadóhelyen élvezhetnek különböző kedvezményeket országszerte. Szintén tavaly indult az a program is, hogy a hatvan év felettieket karácsonyi ajándékkal lepjük meg, tavaly több mint tízezren kaptak ünnepi élelmiszereket tartalmazó csomagot.

– A fentieken túl mit tart a legsürgetőbb feladatának, amelyet a ciklus végéig szeretne lezárni?

– Időbeliségét tekintve a legtöbb dologgal jól állunk, de vannak olyan elképzeléseink, amelyek átívelnek majd a cikluson. Igyekszünk tartani a tempót, és sok projektünk meg is tud valósulni 2019-ig. Azonban már készülünk az ezt követő időszakra is, hiszen nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk az erzsébetvárosiaktól. Úgy érzem, hogy a kerületiekben megvan a kellő bizalom a városvezetés iránt, bennünk pedig megvan az erő a folytatáshoz. Ha ez a bizalom a következő két évben is megmarad, szívesen folytatjuk tovább a munkát!

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.