A folytonossághoz elég

/ 2014.03.27., csütörtök 13:13 /

Végre nincsen állvány a Bajcsy-Zsilinszky és a Stollár Béla utca sarkán. Előkerült helyette az 1893-ban a Pesti Hírlap egykori székházának épült Eiffel-palota, amit már épp kezdtünk elfelejteni.

Szépek a tagozatok, a gazdagon díszített homlokzat minden részlete megvan, hiába, a Klotild-palota és a Zeneakadémia tervezőpárosa, Korb Flóris és Giergl Kálmán már ekkor sem végzett rossz munkát. Ahogy gyönyörködünk a Nyugati tér sarkán álló, példás igényességgel felújított épületben, eltelik egy kis idő, mire feltűnik valami szokatlan. Lépjünk csak hátrébb, úgy jobban látszik: a napelemekkel tagolt modern tetőforma bizony nem ilyen volt. A pesti nyelvben régen háromtornyúnak is nevezett épület sarokkupolája a II. világháborúban megsemmisült, a felújítás során sem állították helyre. Ahogy a sok átalakítás következtében megsemmisült korábban az alsó szintjein nyomdaként működő, felsőbb emeletein lakásokkal tagolt épületbelső sok egyéb értéke is, amiket így szintén nem újíthattak fel. Helyreállították azonban, amit még lehetett: az Eiffelnek tulajdonított, belső udvari körfolyosót tartó öntöttvas oszlop- és korlátrendszert és a lépcsőházat. Az eredeti épületből ezek és az utcai homlokzat maradtak meg - de ez a folytonossághoz elég. A sétálónak elsőre semmi sem tűnik fel, csak örül a megújult háznak, amely a megtartott külsejével megfelel az egységes eklektikus városmagból rájutó szerepnek. Az új tető diszkréten jelzi az átalakulást: belül kortárs, igényes irodaház van, utcáról alig látszó, hátrahúzott emeletráépítésekkel, többszintes mélygarázzsal, üveg függönyfalakkal. Erre van bérlői kereslet, hiszen kevés a hasonló színvonalú iroda a Belvárosban. Az idő nem áll meg, a külsőt és a fontosabb belső értékeket megőrző megoldás volt ebben az esetben a reális.

V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.