A függetlenség hangja

/ 2018.01.24., szerda 17:14 /

Orando et laborando, imádkozással és munkálkodással – áll a jelmondat a közel fél évezreddel ezelőtt alapított Debreceni Református Kollégium klasszicista épületének homlokzatán.

Mintha a két alapelv állna határozta volna meg a kétszáz éve, 1818. január 18-án Gyöngyösön református nemesi családban született Almásy Pál pályáját. Harmadik életelvként neve mellé illeszthetjük a politizálást, amelynek legnevezetesebb állomása éppen az öreg kálvinista skóla falai között volt. A szülővárosát képviselő Almásy Pál volt ugyanis a debreceni kollégiumban 1849 elején ülésező országgyűlés első embere. Ő hirdette ki a Habsburg-ház trónfosztását deklaráló és a függetlenséget kikiáltó Függetlenségi nyilatkozatot. Nagy árat kellett ezért fizetnie. Külföldre kellett bujdosnia, távollétében halálra ítélték. Többek között párizsi és genfi bujdosás után tért haza 1859-ben, s szervezkedni kezdett Magyarország függetlenségének 48-as alapokon történő helyreállításáért. Összeesküvését felfedték, s 1864-ben súlyos büntetést kapott: húsz év várfogságra ítélték. Almásy Pált az 1867-es kiegyezés mentette meg a hosszú börtönévektől, ám a kompromisszum megkötése után visszavonult birtokaira és soha többet nem politizált. Megcselekedte, amit megkövetelt a haza.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.