A holnap városáért

/ 2017.11.08., szerda 15:44 /

A Holnap Városáért elismerés egyetlen fővárosi díjazottja idén a XIII. kerület, amely három kategóriában is a legjobbnak bizonyult.

Vajon hányan büszkék Magyarországon saját falujuk, városuk értékeire? Bizonyára nem vagyunk híján lokálpatriótáknak. De vajon tesznek is azért, hogy lakókörnyezetük szebb legyen? A City Hungary Program 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy követésre érdemes magyar és külföldi modelleket mutasson be: miként lehetne összefogni, hogy településünk élhetőbb, fenntarthatóbb legyen. Ennek jegyében 2013-tól adják át a Holnap Városáért Díjat, amelyre helyi közösségek önkéntes pályázat útján jelentkezhetnek. Bemutathatják, a megcélzott területen hogyan sikerült javítani az adott város vagy falu életminőségén. Vagyis hogyan lett tisztább a lakókörnyezetük, miként használják a korábbiaknál hatékonyabban a természeti erőforrásokat, vagy milyen megtartó közösségek kovácsolódtak. „Fontos, hogy egy város különböző részei harmonikusan kapcsolódjanak egymáshoz, hogy az emberek átlássák az egészet” – hívta fel a figyelmet a Pest Megyei Önkormányzat Városház utcai épületében rendezett átadón dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a díj fővédnöke.

A főváros egyetlen díjazottja 2017-ben a XIII. kerület. Három kategóriában is sikerült elismerést kivívni: a természeti erőforrások hatékony felhasználását ismerte el a zsűri a passzívház színvonalúra átalakított Meséskert tagóvoda esetében, az „Üzlet a városért” kategória díjazottja a kerületi szociális bolthálózat lett, míg az újlipótvárosi forgalomtechnika a „Mozgásban a város” területen bizonyult a legjobbnak. Az elismeréseket Holopné Schramek Kornélia alpolgármester vette át.

A kerületet korábban is jutalmazta már a City Hungary Program a Holnap Városáért védjegyhasználattal, legutóbb 2015-ben, amikor „Fenntartható városért” kategóriában érkezett az elismerés.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.