A kőfejtő virága

/ 2007.12.19., szerda 10:36 /

Teraszok, sziklák, éjszakai partik - az Óbuda fölött magasodó Róka-hegy kőfejtője különleges hangulatú hely.

Az elmúlt években felkapott esti bulihelyszín lett, a mindig új kultuszhelyeket kereső budapesti aranyifjúság kedvence, természeti értékeit mégis kevesen ismerik. Pedig a majd tízhektáros terület nem véletlenül áll 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt. Eredetileg a bezárt bánya geológiai értékei miatt helyezték védelem alá, a kőfejtő falán ugyanis jól megfigyelhető a különböző színű kőzetrétegekben egymásra rakódó, sok millió éves múlt.

A Budapest és Üröm közigazgatási határán magasodó hegy mai képét már az ember alakította ki: az 1940-es évekig itt működött a főváros legnagyobb kőfejtője. Az elbányászott hegyoldal helyén három terasz jött létre, körös-körül látványos sziklafalakkal és lélegzetelállító panorámával a Duna és Óbuda irányába. A karsztos budai hegyekben oly gyakori módon barlangokat is találtak, a kisebbik a belsejét borító szép borsókövekről a Kristály-barlang nevet kapta, a nagyobbik a fölötte felhalmozódott szemétből leszivárgó mérges gázok miatt életveszélyessé vált.

A Róka-hegyet a kőfejtő felhagyása után lassan visszafoglalta a természet. Melegkedvelő, ritka növények telepedtek meg a sziklafalakon, köztük egy igazi ritkaság, a fokozottan védett gyapjas gyűszűvirág, melynek a Balkán az igazi hazája. Ennél északabbra Magyarországon már nem is nagyon él meg, csak a Pilisben van még egy-két társulás. A kőfejtőben nagyjából kétszáz tő élhet ebből a fehér, tátikaszerű virágokat hozó növényből, melynek súlyosan mérgező levelei igazi kincset rejtenek: a szívgyógyszerként emberéleteket mentő digoxint.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.