A közterek szépítése

/ 2012.11.15., csütörtök 16:11 /

Az ingatlanok előtti közterületek rendben tartása nemcsak a lakók jogszabályban előírt kötelessége, hanem közös érdek is - vallja a II. kerületi önkormányzat.

Idén első alkalommal írták ki azt a pályázatot, amelynek célja, hogy támogassák azokat az ingatlantulajdonosokat, lakóközösségeket, amelyek nemcsak a kerítésen belül tartanak rendet, hanem a házhoz tartozó közterületet is szépítik. Az önkormányzat azokat jutalmazta, akik az előírt kötelezettségen - évszaktól függő járdatakarítás, az úttest és a járda közötti terület gondozása - túl növények kiültetésével, a közterület szépítésével tették igényesebbé a házuk előtti területet. A felhívásra sokan jelentkeztek és küldtek be fotóval dokumentált anyagot, de a kerületfejlesztési, környezetvédelmi és településüzemeltetési bizottság csak tíz nevezést tudott elfogadni. A legszebb munkákat kertészeti vásárlási utalvánnyal jutalmazták. A 180 ezer forint összdíjazású pályázat fődíját, az 50 ezer forintos vásárlási utalványt - a közterület szépítésének minősége, illetve a terület nagysága alapján - a Bécsi út 3-5. szám alatti társasház (képünkön) használhatja fel. A hetvenlakásos ház lakóközössége, valamint a házban üzemelő irodák, üzletek tulajdonosai és bérlői évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a közterületek és az udvar gondozására, amelyre évente mintegy 200 ezer forintot fordítanak. A ház belső udvara is különleges: római kori rom és síremlék található ott.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.