A magyar sport bölcsője

/ 2015.12.09., szerda 16:49 /

Az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc leverésétől az 1867- es kiegyezésig tartó időszakban az akkor még távolról sem Ferenc Jóskává szelídült császár hatóságai minden, potenciálisan „rebellis” polgári önszerveződést árgus szemekkel figyeltek.

Így fordulhatott elő, hogy a dr. Bakody Tivadar által 1861-ben kezdeményezett Pesti Torna Egylet csak 1865. december 20-án, éppen 150 évvel ezelőtt kapta meg a hivatalos működési engedélyt a helytartótanácstól. A derék Bakody doktor, ahogy a Pallas Nagylexikona visszaidézte a kezdeteket, „az Orvosi Hetilap 1861-iki 15. számában Országos testgyakorlat címen egy teljesen szakszerüen tartott, a mellett azonban valódi hazafiui lelkesedéssel irott cikkben a rendszeres testgyakorlásra hivta fel a közönség figyelmét”. Nemzeti Torna Egylet (NTE) néven egészen 1948-as feloszlatásáig működött az első magyar sporttömörülés, amely oroszlánrészt vállalt a magyarországi testnevelőtanár-képzés beindításában is. Követőkre is talált, az 1860-as évek végétől Nyitrától Fogarasig sorban alakultak a sportklubok, 1875-ben Esterházy Miksa brit atlétikai egyletek mintájára létrehozta az arisztokratikus Magyar Atlétikai Clubot. Az egyesület hamarosan nemcsak a pályákon, de az ideológiai páston is ellenfele lett a hangsúlyozottan polgári-nemzeti NTE-nek. De ez már egy másik történet.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.