A megújulás éve

/ 2018.03.28., szerda 17:25 /

Erzsébetvárosban tavaly számtalan épület született újjá, elég csak a Dob utcai iskola szenzációs, szecessziós homlokzatára gondolnunk. A munka azonban nem áll le, idén újabb épületek nyerhetik vissza régi fényüket.

A hetedik kerületben sétálva és a házak között nézelődve az ember nem győz álmélkodni azon, mennyi minden újult meg az elmúlt években. Igaz, hogy még számos épület várja, hogy egyszer visszanyerhesse egykori fényét, de az összkép jelentősen megváltozott a 10-15 évvel ezelőttihez képest. Jó példa erre az elmúlt években teljesen átépített Madách tér, amely a kerület kapuja (a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt), mégis hosszú ideig nem volt más, mint egy parkoló, amelyet sem az ott lakók, sem az arra járók nem éreztek magukénak. Az átfogó felújításnak köszönhetően azonban a tér kézzelfogható elemein (a burkolatokon, a padokon és a növényeken) túl a szemmel nem látható, de érzékelhető jellemzők is megváltoztak: más lett a funkció, amelynek köszönhetően a hely azóta valódi közösségi térként szolgál.

Még izgalmasabb a sorsa a Király utca 11. alatti, eredetileg Pollack Mihály által tervezett, műemlékvédelem alatt álló klasszikus háznak és a vele egybeépült Bauhaus társának. Hosszú története során az épületegyüttes sok mindennek otthont adott már: volt szövőgyár, gyapjúkereskedés, kocsma, a Lakóterv Rt. székhelye, de az építés óta eltelt hosszú idő és a méltatlan funkciók sajnos látványosan rajta hagyták a nyomukat. Ezért is jelentett újjászületést a ház számára a K11 Művészeti és Kulturális Központ 2016-os beköltözése, hiszen a teljes felújítást követően pezsgő kulturális élet költözött a sokat látott falak közé. A 200 fős, változtatható funkciójú teremmel ellátott épület jó példa arra, hogyan lehet egy korábban használhatatlan házat sikeresen újjávarázsolni.

Erzsébetváros önkormányzata az Erzsébet Terv Fejlesztési Program keretein belül idén is folytatja a munkákat, az ehhez szükséges forrásokat a kerület 2018-as költségvetése tartalmazza is. Idén folytatódhat a város egyik legszebb szecessziós iskolájának, a Dob utca 85. alatti intézménynek a megújítása. A különleges épület egyedi, mozaikképekkel díszített homlokzatát két éve már restaurálták, most pedig a belső munkálatok folytatódnak, megújul a fűtési rendszer és újjászületnek a tantermek. Hasonló munkák várnak az Alsóerdősor utcai Bárdos Lajos iskolára is, amelynek szintén a tantermeit és a folyosóit tervezik felújítani. Az önkormányzat hat ingatlanban tervez energetikai korszerűsítést, napkollektorokat és fotovoltaikus rendszereket építenek ki (utóbbi a nap energiáját közvetlenül alakítja át elektromos árammá) a Kópévár, Nefelejcs és Magonc óvodákban, a Dob bölcsődében, továbbá a Wesselényi utca 17. szám alatti Erőművházban. De ugyanilyen korszerűsítési munkálatokat terveznek a VII. kerületi polgármesteri hivatal Erzsébet körút 6. szám alatti épületében is.

Két várva várt homlokzatfelújítás is megkezdődhet idén: a Damjanich utca 4. és 6. szám alatti egyemeletes palotácskák év végére remélhetőleg ismét régi fényükben pompáznak majd.

Végül pedig az egész főváros szempontjából jelentős eseménynek ígérkezik a Dob utca 37. szám alatti, a Wesselényi utca szomszédságában lévő, úgynevezett „15-ös tömb” megújítása. A beépítetlen területen hamarosan megkezdődik a belváros legnagyobb zöldterület-fejlesztése. A tervek már készen vannak, jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik.

Az elmúlt évek fejlesztései tehát idén is folytatódnak, a tervek pedig világosan mutatják, hogy Erzsébetváros egy év múlva ismét sok megújult épülettel lesz gazdagabb.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.