A Monarchia repülős hattyúdala

/ 2014.05.21., szerda 17:45 /

Az emberiséggel egyidős a vágy a repülésre, érthető tehát az első gépek és pilóták által a XX. század elején kiváltott lelkesedés.

Az Osztrák- Magyar Monarchia is lépést tartott a korral: 1901-ben megalakult az első Magyar Aero Club, hat évre rá pedig a repülés elterjesztésére állami szervezet jött létre, Királyi Magyar Automobil Club Aviatikai Bizottsága néven. Ezrek csodálták Adorján Jánost, aki 1910-ben Strucc nevű gépével bemutató repülést tett Rákosmezőn, 1912-ben pedig már el is kezdődött a repülőgyártás. A boldog békeidők szinte utolsó pillanataiban, az I. világháború kirobbanása előtt nagyszabású repülős körversenyt rendeztek. A Schicht cég által 100.000 koronával támogatott pénzdíjas versenyre 1914 tavaszán került sor a magyar és az osztrák repülőklub szervezésében. A bátor pilóták Asperntől - Prágán és Brünnön át - Budapestig repültek, összesen közel ezer kilométert. A versenyzők csak a Monarchiából érkezhettek; igazolniuk kellett azt is, hogy vettek már részt sikeres túrarepülésen. Az öt indulóból végül négyen szálltak le Budapesten; a még csak gyerekcipőben járó sport veszélyességét mutatja, hogy az ötödik versenyző lezuhant és szörnyethalt. Az április utolsó és május első napjaiban megszervezett verseny győztese végül Wittmann Viktor mérnök lett, ő nyerte el a körrepülés 30 000 koronás megbízhatósági díját is.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.

A Nemzeti nagy dobása: Csíksomlyóra készül a Csíksomlyói passió

Berettyán Nándor és Sándor a Nemzeti Színház ifjú tehetségeiként mélyebb vízben tanultak meg úszni, mint legtöbb pályatársuk. Hívőként alakítanak Jézust és tanítványt Pesten – és augusztus 18-án a csíksomlyói nyeregben. De hogy jön ide a Metallica? Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Gluténmentes termékeket fejleszt a SPAR

Hosszú távra tervezi az együttműködését a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE) és a SPAR: hazai előállítású, megbízható és ellenőrzött gluténmentes termékekkel bővül a SPAR saját márkás kínálata.

Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

Sok ezren költöznek át a nyugati határszélre a magasabb bérekért, azután hirtelen azon találják magukat, hogy már ők is Ausztriában dolgoznak. Az osztrák családipótlék-szigorítás és a félmilliós csúcsot megdöntő magyar belső migráció Sopronból nézve. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.