A nyugalom szigete

/ 2018.04.25., szerda 15:32 /

Hamarosan megkezdődik Erzsébetváros legnagyobb közparkjának építése a Klauzál tér közvetlen szomszédságában.

A beton- és kőfelületek uralta nagyvárosban minden zöldfelület érték, s ez Budapest belső kerületeire különösen igaz. Az egyik legsűrűbben lakott terület, Belső-Erzsébetváros (vagyis a VII. kerület Nagykörúton belüli része) építészetileg és kulturálisan is a főváros egyik legsokszínűbb városrésze, zöldfelületből azonban meglehetősen kevés van. Ebből adódóan itt minden növény nagy értéknek számít, a parkok pedig valóságos kincsek, hiszen a természet közelségét idézik.

Szerencsére Erzsébetváros Önkormányzata évről évre igyekszik növelni a zöldfelület mértékét, amelyre jó példa az idei év legnagyobb zöldberuházása, az úgynevezett „15-ös tömb” rehabilitációja. A Klauzál tér szomszédságában lévő, három oldalról házakkal körülvett területet minden arra járó ismerheti, Dob utcai frontja ugyanis nyitott. Innen remek rálátás nyílik a jókora, majd hatezer négyzetméteres részre, amely első látásra az azt körülvevő házak belső udvarának tűnik, valójában azonban önálló egység, önkormányzati tulajdon.

A már említett Dob utca, a Nagy Diófa utca és a Wesselényi utca által határolt terület az itt álló épületek bontásának következtében jött létre az 1980-as években. Bár annak idején parkosították és sportpályát is létrehoztak rajta, a szakszerűtlen bontási munkálatok miatt a talaj süllyedni kezdett, több helyen életveszélyessé vált, így a kétezres évek elején végül lezárták, bár egy része egészen a legutóbbi időkig parkolóként funkcionált.

Négy-öt éve vetődött fel először, hogy a hányatott sorsú parkot felújítva vissza lehetne adni a közösségnek, új zöldfelületet létrehozva ezzel. Azonban már a tervezés első szakaszában világossá vált, hogy teljes rekultiváció szükséges: a talajt meg kellett tisztítani a benne maradt épületmaradványoktól, majd földdel feltölteni. Ez meg is történt, így elkezdődhetett a leendő park megtervezése. Ehhez több szempontot is mérlegelni kellett: a meglévő, jó állapotú fák megtartásán túl a lakók érdekeit is figyelembe kellett venni, hiszen hiába óriási a terület, három oldalról lakóházak veszik körbe.

A lakossággal való egyeztetések és a különböző szempontok figyelembevétele után végül a nyugalmas, pihenésre alkalmas közpark funkció ötlete győzött. Az új park terveit Frischmann Judit tájépítész és csapata dolgozta ki. Bár ez a terület elhelyezkedése miatt nem volt könnyű munka, végül olyan terv született, amely képes intergrálni az eltérő igényeket. A parkban lesz mediterrán díszkert, fűszerillatkert, sziklakert, örökzöld díszkert, rózsakert, napozó-pihenőkert, valamint árnyékos piknikező. A legjobb hír pedig, hogy a park szökőkúttal is gazdagodik: az öt méter átmérőjű, feszített víztükrű medence mellett a nyári melegben párásító fúvókák hűsítik majd a környezetet. A felújítást a VII. kerületi önkormányzat finanszírozza, a munkák hamarosan megkezdődnek.

Néhány hónap múlva tehát új parkkal gazdagodik Erzsébetváros, amelyben a nyugalomé és a pihenésé lesz a főszerep: ennek megóvása érdekében pedig a területet éjszakánként bezárják majd.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.