A nyugalom szigete

/ 2018.04.25., szerda 15:32 /

Hamarosan megkezdődik Erzsébetváros legnagyobb közparkjának építése a Klauzál tér közvetlen szomszédságában.

A beton- és kőfelületek uralta nagyvárosban minden zöldfelület érték, s ez Budapest belső kerületeire különösen igaz. Az egyik legsűrűbben lakott terület, Belső-Erzsébetváros (vagyis a VII. kerület Nagykörúton belüli része) építészetileg és kulturálisan is a főváros egyik legsokszínűbb városrésze, zöldfelületből azonban meglehetősen kevés van. Ebből adódóan itt minden növény nagy értéknek számít, a parkok pedig valóságos kincsek, hiszen a természet közelségét idézik.

Szerencsére Erzsébetváros Önkormányzata évről évre igyekszik növelni a zöldfelület mértékét, amelyre jó példa az idei év legnagyobb zöldberuházása, az úgynevezett „15-ös tömb” rehabilitációja. A Klauzál tér szomszédságában lévő, három oldalról házakkal körülvett területet minden arra járó ismerheti, Dob utcai frontja ugyanis nyitott. Innen remek rálátás nyílik a jókora, majd hatezer négyzetméteres részre, amely első látásra az azt körülvevő házak belső udvarának tűnik, valójában azonban önálló egység, önkormányzati tulajdon.

A már említett Dob utca, a Nagy Diófa utca és a Wesselényi utca által határolt terület az itt álló épületek bontásának következtében jött létre az 1980-as években. Bár annak idején parkosították és sportpályát is létrehoztak rajta, a szakszerűtlen bontási munkálatok miatt a talaj süllyedni kezdett, több helyen életveszélyessé vált, így a kétezres évek elején végül lezárták, bár egy része egészen a legutóbbi időkig parkolóként funkcionált.

Négy-öt éve vetődött fel először, hogy a hányatott sorsú parkot felújítva vissza lehetne adni a közösségnek, új zöldfelületet létrehozva ezzel. Azonban már a tervezés első szakaszában világossá vált, hogy teljes rekultiváció szükséges: a talajt meg kellett tisztítani a benne maradt épületmaradványoktól, majd földdel feltölteni. Ez meg is történt, így elkezdődhetett a leendő park megtervezése. Ehhez több szempontot is mérlegelni kellett: a meglévő, jó állapotú fák megtartásán túl a lakók érdekeit is figyelembe kellett venni, hiszen hiába óriási a terület, három oldalról lakóházak veszik körbe.

A lakossággal való egyeztetések és a különböző szempontok figyelembevétele után végül a nyugalmas, pihenésre alkalmas közpark funkció ötlete győzött. Az új park terveit Frischmann Judit tájépítész és csapata dolgozta ki. Bár ez a terület elhelyezkedése miatt nem volt könnyű munka, végül olyan terv született, amely képes intergrálni az eltérő igényeket. A parkban lesz mediterrán díszkert, fűszerillatkert, sziklakert, örökzöld díszkert, rózsakert, napozó-pihenőkert, valamint árnyékos piknikező. A legjobb hír pedig, hogy a park szökőkúttal is gazdagodik: az öt méter átmérőjű, feszített víztükrű medence mellett a nyári melegben párásító fúvókák hűsítik majd a környezetet. A felújítást a VII. kerületi önkormányzat finanszírozza, a munkák hamarosan megkezdődnek.

Néhány hónap múlva tehát új parkkal gazdagodik Erzsébetváros, amelyben a nyugalomé és a pihenésé lesz a főszerep: ennek megóvása érdekében pedig a területet éjszakánként bezárják majd.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.