A térbeli montázs vége

/ 2014.10.15., szerda 15:40 /

Vége egy korszaknak a Rudasban: bár a török fürdő továbbra sem koedukált, az újonnan átadott részbe mostantól bármikor mehetnek fiú-lány társaságok is.

Az eltérő korokban készült, elütő stílusjegyei miatt tér- és időbeli montázsnak tűnő épületegyüttes végét, a régi palackozót ugyanis átalakították. Az íves sarkú déli szárnyon a korábbi rideg, szürke falak helyett kívül-belül trendi megoldások fogadnak. A földszinten mozaikkal burkolt medencéket, Zsolnay ivókutakat alakítottak ki. Az új, koedukált fürdőtérbe a felújított, helyreállított millenniumi szárnyból lehet átjutni, felette étterem, afelett pedig tetőterasz van, óriási jakuzzival.

A tetőterasz körmedencéjének kupolát idéző pergolája már messziről hirdeti az épületszárny funkcióváltását, egyúttal egyértelműen utal rá, hogy itt is fürdő üzemel. A kortárs gegnek szánt, de nem túl szellemes megoldás – tartóvázával megidézni egy kupolát, de mégsem egy az egyben átvenni – feltehetően azt is üzenni kívánja, hogy ez az új fürdő más, mint a többi. Ahogy ugyanezt üzenik az épületegyüttes déli végén a fehérre festett falak, a hatalmas üvegtáblák előtt kialakított, áttört felületek, és a két szint egymáshoz képesti ügyes tömegjátéka is.

A Rudas nem csak a Gellért-hegy előtti pozíciója miatt izgalmas; nagyon szép feszültség van a török kori és a XIX. századi épületrészek között. Egyedül a múlt század bővítései nem illenek annyira a képbe – nem is eltérő stílusuk, inkább alacsonyabb építészeti színvonaluk miatt. A változatos és divatos megoldások ellenére az újonnan átalakított épületszárny külső megformálása továbbra is nehézkesen illeszkedik a Rudas együtteséhez: a térbeli montázsnak ez a vége esztétikájával még nem, de funkciójával már passzol a többi részhez.

I. kerület, Döbrentei tér 9.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.