A villamosmegállók esztétikája

/ 2015.01.21., szerda 16:37 /

Villamosra, buszra várva nem igazán érdekes, mi van a fejünk felett. Vagy mégis? Az tuti szempont, hogy ne ázzunk el, férjünk be a tető alá jó sokan, és az sem baj, ha nem kell lökdösni egymást az oszlopok miatti szűkös helyen le- és felszálláskor. De ha mindez megvan, érdekes, hogy néz ki? Lehet egy villamosmegállónak esztétikája?

Ha tervezőmérnököket kérdezünk, azt fogják mondani: igen. Hozzáteszik majd, hogy nem sok szomorúbb látvány van az esővédő pavilonok gyakran tervezetlen, igénytelen világánál. Persze ez lesz az a pont, amikor, ha elfogadjuk, hogy lehet egy megálló szép, megnyílik a végtelen vita lehetősége is eme tömegközlekedési és városképi igényeket egyszerre kielégíteni szándékozó, létfontosságú építmények optimális külsejéről.

Lépjünk túl ezen a vitán, és csodálkozzunk rá, hogy a ma Budapestjén egyesek figyelmet szentelnek a villamosmegállók külsejének. Az 1-es és 3-as villamosvonal megújulásához kapcsolódóan többfajta megállót is építettek. Ezek közül a legérdekesebb a legfontosabb megállókban a peronok teljes hosszán letámasztás nélkül végigfutó, hatalmas védőtető, amelyet a Flórián téren, a Szentlélek téren, a Népligetnél, a Közvágóhídnál és a Mexikói útnál csodálhatunk meg. Ilyen épült volna az Árpád hídi megállóban is, de az önkormányzatnak nem tetszett, nem adta rá áldását. Pedig, ha jobban belegondolunk, a villamosmegállóknak igenis lehet esztétikája. Akinek tetszik a feje felett lebegő hatalmas tető, az boldogan, akinek nem, az vitatkozva áll be alá. Közben – maguk sem gondolnak tán rá – építészettel foglalkoznak, ami nagyon jó. Az épített környezetünkre való reflexió képessége ugyanis a kulturáltság egyik fontos fokmérője.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.