Az aranykor vonzereje

/ 2018.04.25., szerda 15:36 /

Vajon hány épület jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a nevet, hogy Lang Adolf? Valószínűleg kevesebb, mint amennyit a német anyanyelvű, Csehországban született, 1848–1913 között élt építész megérdemel. Pedig ő tervezte a régi zeneakadémia épületét az Andrássy úton, amelyben ma a Liszt Ferenc Emlékmúzeum működik, és a régi Műcsarnok épületét is az Andrássy úton, amelyet a magyarországi neoreneszánsz egyik kiemelkedő műveként tartanak számon.

A belvárosban naponta elsétálunk lakóépületei előtt, mint az Andrássy út 1. szám alatti Stein-palota – amely az egyik legkorábbi budapesti neobarokk épület –, a Bajcsy-Zsilinszky út– Podmaniczky utca sarkán álló bérház, a Bajcsy-Zsilinszky út 27–29.–Dessewffy utca 1. alatti, három bérházból álló épületegyüttes. A Terc Kiadónál jelent meg az életművét bemutató kötet, fekete-fehér kiadásban, de így is meggyőzően mutatja be Lang sokoldalú tevékenységét. A városegyesítés évében érkezett Budapestre, ahol akkor csak öt évet töltött, de 1890-ben visszatért, hogy újabb 18 évig itt próbálja hasznosítani tudását: ő tervezte például a millenniumi kiállítás építőipari csarnokát vagy a Magyar Színház épületét. A Pilkhoffer Mónika által írt kötet is bizonyítja: a magyar építészet aranykorának nem szűnik a vonzereje, s tisztelettel tekintünk minden olyan mesterre, aki hozzátette tudását a világváros kiépítéséhez.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.