Az égtartó ember vállalkozása

/ 2007.11.16., péntek 17:13 /

Aki templom építésére vállalkozik, ma is nehéz keresztet vesz a vállára. Még inkább így volt ez a két világháború között.

"Ekkor kezdődött el egyházunk életében a legszebb korszak, amikor a fundamentum ásásához jöttek híveink tömegei. Nem engedték, hogy ez pénzbe kerüljön, és míg a fundamentumot ki nem ástuk, mindennap 80-120 testvérünk jött kenyérkereső munkája előtt reggel 3 órára vagy utána délután 5 órára, és ásott, talicskázott este 10 óráig, amikor énekkel és imádsággal zártuk az aznapi munkát" - fogalmaz építkezéséről a budafoki református presbitérium 1926-os jegyzőkönyve.A döntően munkások, alkalmazottak, kétkezi emberek által lakott Budafok kálvinistái már régen vágytak egy templomra. Az eredetileg sváb szőlőmunkásokkal benépesített településre a XIX. század végén kezdtek beáramlani a protestánsok. 1900 pünkösdjén tartották az első református istentiszteletet Budafokon, önálló gyülekezet csak 1920-ban jött létre. Ekkor már egy ideje tervezgették az istenháza felépítését a derék atyafiak, ám hol a világháború, hol a gazdasági nehézségek akadályozták meg a terv valóra váltását.

Mint oly sokszor, most is egy "égtartó ember" elszántsága kellett a vállalkozás véghezviteléhez. Demján István lelkipásztort a Délvidékről üldözték el, 1922-ben választották meg lelkészüknek a hívek. Évtizedekre meghatározó személyisége a városnak: cserkészcsapatot, ifjúsági csoportot szervezett, újságot szerkesztett. Zsoltáros nekifohászkodással belevágott a templomépítésbe is: a hívek fizikai munkájával, megrendítő áldozatvállalásával sikerült a nagy terv. A magyar feltámadás templomának elnevezett istenházát nyolcvan évvel ezelőtt, 1927. október 2-án szentelték fel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.