valasz.hu/pest_budai_latkep/advent-obudan-43524

http://valasz.hu/pest_budai_latkep/advent-obudan-43524

Az első magyar repülőtér

/ 2017.09.13., szerda 17:33 /

„A gép pilótája tudta, hogy híres francia és osztrák kollégák vannak a röpülőtéren és huszáros virtuskodással akart ízelítőt adni a maga tudományából” – így számolt be a Népszava 1925. május 12-i száma az előző nap a mátyásföldi repülőtéren történt tragédiáról.

A 34 éves volt huszárkapitány, Gergye József úgy döntött, leszállás előtt elkápráztatja a földön összegyűlt pilótatársait, de az attrakció rosszul sikerült. A gép lezuhant és a pilóta szörnyethalt. A létrehozásának századik évfordulóját szeptember másodikán ünneplő mátyásföldi reptér szerencsére nem csak tragikus történetekkel szerepel a magyar repülés aranykönyvében. Az első világháború alatt a Magyar Általános Gépgyár (MÁG) rendezett be repülőgépgyártó üzemet a területen, s nemsokára kialakították Budapest első állandó repülőterét. 1918 nyarán pedig innen indult az első menetrend szerinti bécsi járat. Idővel a reptér egyre fontosabb lett a katonaság számára, a második világháború végén Mátyásföldön a honi légteret védő magyar vadászrepülők állomásoztak. A ma már elhagyott terület 1956-ban szomorú esemény színtere volt: innen, az akkor a szovjet hadsereg által használt légikikötőből vitték Nagy Imrét, társait és családtagjaikat Romániába.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.