Az első magyar repülőtér

/ 2017.09.13., szerda 17:33 /

„A gép pilótája tudta, hogy híres francia és osztrák kollégák vannak a röpülőtéren és huszáros virtuskodással akart ízelítőt adni a maga tudományából” – így számolt be a Népszava 1925. május 12-i száma az előző nap a mátyásföldi repülőtéren történt tragédiáról.

A 34 éves volt huszárkapitány, Gergye József úgy döntött, leszállás előtt elkápráztatja a földön összegyűlt pilótatársait, de az attrakció rosszul sikerült. A gép lezuhant és a pilóta szörnyethalt. A létrehozásának századik évfordulóját szeptember másodikán ünneplő mátyásföldi reptér szerencsére nem csak tragikus történetekkel szerepel a magyar repülés aranykönyvében. Az első világháború alatt a Magyar Általános Gépgyár (MÁG) rendezett be repülőgépgyártó üzemet a területen, s nemsokára kialakították Budapest első állandó repülőterét. 1918 nyarán pedig innen indult az első menetrend szerinti bécsi járat. Idővel a reptér egyre fontosabb lett a katonaság számára, a második világháború végén Mátyásföldön a honi légteret védő magyar vadászrepülők állomásoztak. A ma már elhagyott terület 1956-ban szomorú esemény színtere volt: innen, az akkor a szovjet hadsereg által használt légikikötőből vitték Nagy Imrét, társait és családtagjaikat Romániába.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ima Magyarországért Madridban

A Kodály-év alkalmából Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar vezetője fesztivált rendezett, és a kórus hamarosan Spanyolországba viszi Kodály és a magyar zene hírét.

Ha ezt elolvassa, lehet, hogy elmegy a kedve a válástól

Döbbenetes a hasonlóság Cserna Antal és az általa alakított pap, Iván élete között: a Pécsi Nemzeti Színház előadásában, az Ádám almáiban játszott szerepéért megkapta a Vidéki Színházak Fesztiválján a legjobb férfi színésznek járó díjat. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Mi történik a dunaszerdahelyi stadionban?

Teltházas otthoni mérkőzések, fantasztikus hangulat, a kárpát-medencei magyarok találkozóhelye. Ezt jelenti az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballcsapata. A fiúkat a gödörből tavaly kihúzó edző, László Csaba szerint ez nem véletlen. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.