Az első polgármester

/ 2010.03.18., csütörtök 16:53 /

A rendkívül zord, szeles márciusi idő ellenére is rengetegen gyűltek össze a III. kerületi Fő téren, hogy részt vegyenek Óbuda első polgármestere, Harrer Pál egész alakos szobrának felavatásán.

Kettős évforduló ihlette a szoborállítást: tavaly volt 180 éve, hogy megszületett Harrer Pál, és 95 éve halt meg.

Kutas László szobrászművész alkotása Óbuda patinás főterén a polgármesteri hivatal szomszédságában, a Harrer Pál utca elején lelt méltó helyszínre. A 205 cm magas mű az egykori polgármestert Óbuda mezőváros tanácsának egyik iratával, egy 1872-es tanácsülési jegyzőkönyvvel a kezében ábrázolja. Zalai Krisztina, Harrer Pál ükunokája tavaly decemberben a III. kerületnek adományozott egy korábban a család tulajdonában lévő festményt, amely a fiatal Harrert ábrázolja. A kép rendkívül becses, mert nem csupán egy festmény a sok közül a hajdani várospolitikusról, hanem a fennmaradt két ábrázolásból az egyik. Ez a festmény sokat segített a szobrászművésznek a fiatal Harrer Pál hiteles ábrázolásában.

Harrerről a két képi ábrázoláson kívül szöveges emlék sem igen maradt fenn. Az a kevés információ, amit az utókor tudhat személyiségéről, életéről, főleg a fiának, Harrer Ferencnek köszönhető, aki az Egy magyar polgár élete című könyvében írt róla. Harrer Pál 1829-ben született Óbudán szegény sváb családban, édesanyját korán elveszítette. Édesapja szőlősgazda volt, de Harrer bal keze egy születési hiba miatt "kacska" volt, nem dolgozhatott apja földjén, így a hivatalnokká válás volt az egyetlen járható út a fiatalember előtt. A szegénység és a magyar nyelv ismeretének hiánya - hiszen anyanyelve német volt - igencsak megnehezítette a tanulást, de kitartásának köszönhetően írnok, később jegyző lett. Majd 1872 és 1873 között az első polgármestere Óbuda mezővárosnak. Pest, Buda és Óbuda 1873 januárjában történt egyesítésének lelkes támogatója volt. Harrer Pál szinte egész életét szülőföldjén töltötte, Óbudáért és a kerületi lakosokért dolgozott, életművéért királyi kitüntetést is kapott.

A bronzszobor elkészítéséhez szükséges 6,6 millió forintot részben Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat adta, valamint a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátustól nyert a polgármesteri hivatal 600 ezer forintot.

A szoboravatáson beszédet mondott Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és Tarlós István, a kerület korábbi polgármestere, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciószövetségének elnöke. Részt vett az ünnepségen Zalai Krisztina, Harrer Pál egyetlen rokona, ükunokája és a szobor alkotója, Kutas László szobrászművész is. Az Óbuda szívében, a hajdani szülőháza helyén épült polgármesteri hivatal előtt felállított szobor és a Harrer Pál utca mellett a volt polgármester nevét az itt található általános iskola is őrzi.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.