Az utca és az identitás

/ 2013.01.24., csütörtök 14:35 /

Nincs avíttabb dolog, mint a tegnapi újság. Ez az újságíró-iskolai példamondat napjainkban minden korábbi korszakhoz képest igazabbnak bizonyul. Lejárt szavatosságú utcák neveit húzzák ki a kéziratokból a szerkesztők, hogy az új elnevezés jelenhessen meg a legfrissebb számban. Legújabban a Zsigmond király, a Teller Ede, a Ruttkai Éva vagy éppen a Radics Béla utcákkal ismerkedhetünk.

Az utcanevek identitásunk részei, érzelemmel viszonyulunk hozzájuk. Szeretünk hazamenni, ha szép a név, megmagyarázzuk, ha érthetetlen, és restelljük, ha olyan utcában lakunk, aminek rossz a csengése, negatív a jelentése. A Bimbó utca nevének ingatlanpiaci értéke van, a Temető utcában nehéz eladni a lakásokat. Tisztelni akarjuk azokat, akiknek neveit utcáink viselik, hinni, hogy nagy történelmi hősök voltak, esetleg felülmúlhatatlan művészek, vagy legalább a világ legnagyobb tudósai között emlegetik őket. Az utcanevek kifejezik értékrendünket, a múlthoz való viszonyunkat, talán ezért is a kultúrharc terepei. Nem véletlen, hogy jelentős politikai változások idején újraírják az utcanévjegyzéket.

Egy több mint száz évvel ezelőtti lapszámában a Vasárnapi Újság szerzője az olvasóktól kérdezi: hinnék-e, hogy már a XVIII. században is létezett Pesten Kossuth utca? A lap arra emlékeztet, hogy a Szabadság tér az 1848-as szabadságharc emlékére kapta a nevét, a környező utcák pedig a honvéd tábornokok nevét viselik. A Világháború Képes Krónikája című heti kiadvány 1914. novemberi 8-ai számában érdekes adalékot olvashatunk az akkori utcanévváltozásokról, a német császár budapesti látogatásáról szóló írásban: "Erre az időre esik a székesfővárosnak az az elhatározása, hogy a Váci-körutat Vilmos császár-útnak nevezi el, a Nyugati pályaudvar előtti térséget Berlini térnek, a Szerb-utcát pedig Nándorfehérvár-utcának." A Tanulmányok Budapest múltjából című folyóirat 1934-es számában, a belváros szabályozásáról közölt tanulmányban számos, ma már fel nem lelhető pesti utcanévvel találkozhatunk: Zsibárus utca, Hal tér, Torony utca. Kellemes foglalatosság régi újsághirdetéseket olvasgatni, megtudni, mit árultak, mit gyártottak mondjuk az 1880-as években a Deák-Ferencz, az Egyetem, az Uri, Váczi, a Mária vagy épp a Dorottya utczában.

Vannak utcanevek, amelyeket nehezen felejtünk. A Király utca vagy az Andrássy út 1950-es átnevezésük után évtizedeken át makacsul tartották magukat. Na de ki emlékszik már a Münnich Ferenc utcára, az Élmunkás térre vagy a Beloiannisz utcára? Ha az utcanév rossz, legjobb esetben is csak megszokjuk, de nem válik identitásunk részévé (a kommunista utcanevek mellett például a 2010-es rakpartelnevezések).

Az utcanevekről szóló tudósítások, ha nem is tudományos alapossággal, de mégiscsak dokumentálnak egy korszakot. Az utcanévjegyzéket az adott kor sajátos krónikájának tekinthetjük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.