Az utca és az identitás

/ 2013.01.24., csütörtök 14:35 /

Nincs avíttabb dolog, mint a tegnapi újság. Ez az újságíró-iskolai példamondat napjainkban minden korábbi korszakhoz képest igazabbnak bizonyul. Lejárt szavatosságú utcák neveit húzzák ki a kéziratokból a szerkesztők, hogy az új elnevezés jelenhessen meg a legfrissebb számban. Legújabban a Zsigmond király, a Teller Ede, a Ruttkai Éva vagy éppen a Radics Béla utcákkal ismerkedhetünk.

Az utcanevek identitásunk részei, érzelemmel viszonyulunk hozzájuk. Szeretünk hazamenni, ha szép a név, megmagyarázzuk, ha érthetetlen, és restelljük, ha olyan utcában lakunk, aminek rossz a csengése, negatív a jelentése. A Bimbó utca nevének ingatlanpiaci értéke van, a Temető utcában nehéz eladni a lakásokat. Tisztelni akarjuk azokat, akiknek neveit utcáink viselik, hinni, hogy nagy történelmi hősök voltak, esetleg felülmúlhatatlan művészek, vagy legalább a világ legnagyobb tudósai között emlegetik őket. Az utcanevek kifejezik értékrendünket, a múlthoz való viszonyunkat, talán ezért is a kultúrharc terepei. Nem véletlen, hogy jelentős politikai változások idején újraírják az utcanévjegyzéket.

Egy több mint száz évvel ezelőtti lapszámában a Vasárnapi Újság szerzője az olvasóktól kérdezi: hinnék-e, hogy már a XVIII. században is létezett Pesten Kossuth utca? A lap arra emlékeztet, hogy a Szabadság tér az 1848-as szabadságharc emlékére kapta a nevét, a környező utcák pedig a honvéd tábornokok nevét viselik. A Világháború Képes Krónikája című heti kiadvány 1914. novemberi 8-ai számában érdekes adalékot olvashatunk az akkori utcanévváltozásokról, a német császár budapesti látogatásáról szóló írásban: "Erre az időre esik a székesfővárosnak az az elhatározása, hogy a Váci-körutat Vilmos császár-útnak nevezi el, a Nyugati pályaudvar előtti térséget Berlini térnek, a Szerb-utcát pedig Nándorfehérvár-utcának." A Tanulmányok Budapest múltjából című folyóirat 1934-es számában, a belváros szabályozásáról közölt tanulmányban számos, ma már fel nem lelhető pesti utcanévvel találkozhatunk: Zsibárus utca, Hal tér, Torony utca. Kellemes foglalatosság régi újsághirdetéseket olvasgatni, megtudni, mit árultak, mit gyártottak mondjuk az 1880-as években a Deák-Ferencz, az Egyetem, az Uri, Váczi, a Mária vagy épp a Dorottya utczában.

Vannak utcanevek, amelyeket nehezen felejtünk. A Király utca vagy az Andrássy út 1950-es átnevezésük után évtizedeken át makacsul tartották magukat. Na de ki emlékszik már a Münnich Ferenc utcára, az Élmunkás térre vagy a Beloiannisz utcára? Ha az utcanév rossz, legjobb esetben is csak megszokjuk, de nem válik identitásunk részévé (a kommunista utcanevek mellett például a 2010-es rakpartelnevezések).

Az utcanevekről szóló tudósítások, ha nem is tudományos alapossággal, de mégiscsak dokumentálnak egy korszakot. Az utcanévjegyzéket az adott kor sajátos krónikájának tekinthetjük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.