Az utókor adóssága

/ 2013.10.17., csütörtök 08:02 /

A lehető legméltóbb helyszínen, a Sándor-palota előtt kapott szobrot egy nappal születésének 139. évfordulója előtt Bethlen István, a két világháború közötti Magyarország leghosszabb ideig hivatalban levő miniszterelnöke.

Kit öntsünk szoborba? - tette fel a kérdést a Heti Válasz tavaly nyáron, majd a magyar közéletben rendszeresen fellángoló szoborviták meghaladásának szándékával három kategóriában harminc írót, művészt, politikust, tudóst, egyházi személyt soroltunk fel, akiknek - bár személyük és munkásságuk megítélése döntően kedvező - emlékét semmi nem őrzi Budapesten vagy Magyarországon. A listán ott szerepelt Bethlen István is.

Noha a néhai miniszterelnöknek már két szobra is van a Kárpát-medencében (Székelyudvarhelyen a szoborcsoportban, melyet 2004-ben, a kisbéri büsztöt pedig 2011-ben avatták fel), szülőfalujában, Gernyeszegen nevét emléktáblába vésték, sem méreteiben, sem koncepciójában nem született még méltó alkotás.

Az október 7-i budai vári szoboravatással tehát régi adósságát törleszti az utókor. "Ünnep ez, ami kifejezi az utókor háláját" - fogalmazott a szobor leleplezése előtt Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, szavait pedig a történész-közmegegyezés indokolja, mely szerint Bethlen Istvánnak köszönhető a Trianon utáni Magyarország tartós gazdasági és társadalmi konszolidációja.

Sajnos ritka napjainkban az olyan szobor, amely formájában, üzenetében és az általa "birtokba vett" térben is megfelelő, történelmileg hiteles. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a Vár új alkotása ilyen. Stremeny Géza szobrászművész Kápolnás Gergely építésszel közösen megálmodott koncepciója szerint a mű a lebontott hadügyminisztériumi épület alapjaira került; az ennek vonalát jelző támfalból vágtak ki egy szeletet, majd abba helyezték az 550 centiméter magas kaput, ahol a néhai miniszterelnök alakja emelkedik. Az így létrejött "ablak" a Várszínházra és a Sándor-palotára néz. A Sándor-palota sokat szenvedett klasszicista épülete pedig Andrássy Gyula óta a mindenkori miniszterelnök lakhelye volt. A lepusztult állapotban hosszú ideig sorsára hagyott épületet 2002-ben felújították, 2003 óta pedig a Köztársasági Elnöki Hivatal székhelye.

A Szent György tér maga is történelmi helyszín; az elpusztított budapesti föld feletti és föld alatti katonai-diplomáciai negyed színtere, ahol 1945 előtt a Honvédelmi Minisztérium és a Főparancsnokság épülete is magasodott. Itt különös akusztikát nyer a szobor, a megtört híd és a bot jelentése. "Eredetileg kettéhasadt posztamenst képzeltem el, ám azt a változatot elvetettem. A történelemben és Bethlen életében egyszerre bekövetkező törést szerettem volna ábrázolni: mindent megtett veszteségeink mérsékléséért, de arról, hogy műve összeomlott, már nem tehetett" - mondja lapunknak a szoboravatót követően Stremeny Géza. Az alkotó a többször bírált keretes megoldást is indokolja: "Határozott építészeti gesztus, amivel lehorgonyozzuk a szobrot. Enélkül kóvályogna csak a hatalmas területen."

A Bethlen-szobor avatásával erősödött a Vár pozíciója a magyar emlékezet legfontosabb terei között. Itt áll Szent István és Görgey Artúr legismertebb szobra, de a kerület biztosított méltó emléket mások mellett Hadik Andrásnak is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.