Barátságosabb, zöldebb Lipócia

/ 2018.03.28., szerda 17:21 /

Az önkormányzat intézkedési tervet dolgozott ki, a cél Újlipótváros humanizálása.

Újlipótvárosban lakni világnézet. Itt még köszönnek egymásnak az utcán az emberek, s állítják, ki sem kell mozdulniuk szűkebb pátriájukból: van minden, amire szükség lehet. Könyvesbolt, kávézó, étterem és megannyi szolgáltató, ami a hétköznapokban jól jöhet. Ahogy a városrész fesztiválja, a Pozsonyi Piknik hirdeti: „Újlipótváros csak látszólag része Budapestnek. Újlipótváros falu a városban.” A kisvárosi hangulatot azonban nem adják olcsón: az ingatlanárak szempontjából Pest egyik legdrágább kerületéről beszélünk. S miközben a lokálpatrióták méltán büszkék a Szent István parkra, a Pozsonyi utca miliőjére, tagadhatatlan, azért van még mit javítani. Mert a sűrűn beépített utcák között kevés a zöldfelület, a járdán is parkoló autók miatt sok helyen nehézkes a gyalogosközlekedés, a kutyapiszok kerülgetése lankadatlan figyelmet igényel.

Újlipótváros humanizálása nem most került napirendre. A jelenlegi önkormányzati ciklus programjában, a Lendületben a XIII. kerület című stratégiában is fellelhetők erre vonatkozó ötletek. Sőt, a városrész zöldterület-fejlesztési bibliája, az Angyalzöld+ is tesz javaslatokat. Legyenek például újabb sétálóutcák, a zsúfolt, szürke pontokat oldják fákkal, virágokkal, közösségi terekkel, az utcai homlokzatokat futtassák be növényzettel. De most nem csupán elvont fejtegetésről van szó, az önkormányzat ugyanis a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-vel együttműködve konkrét cselekvési tervet dolgozott ki a városrész barátságosabbá tételére. Honlapjukon közzétették Újlipótváros mobilitási terve cím alatt, és várják a helyiek jobbító szándékú észrevételeit, sőt a közszolgáltató honlapján szavazni is lehet a legfontosabbnak ítélt feladatokról. Mint írják, a céljuk, hogy a közlekedés biztonsága mellett élhető közösségi terek, kényelmes járdák, zöldebb lakókörnyezet alakuljon. Hogy jó legyen itt élni, dolgozni, kikapcsolódni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.