Barátságosabb, zöldebb Lipócia

/ 2018.03.28., szerda 17:21 /

Az önkormányzat intézkedési tervet dolgozott ki, a cél Újlipótváros humanizálása.

Újlipótvárosban lakni világnézet. Itt még köszönnek egymásnak az utcán az emberek, s állítják, ki sem kell mozdulniuk szűkebb pátriájukból: van minden, amire szükség lehet. Könyvesbolt, kávézó, étterem és megannyi szolgáltató, ami a hétköznapokban jól jöhet. Ahogy a városrész fesztiválja, a Pozsonyi Piknik hirdeti: „Újlipótváros csak látszólag része Budapestnek. Újlipótváros falu a városban.” A kisvárosi hangulatot azonban nem adják olcsón: az ingatlanárak szempontjából Pest egyik legdrágább kerületéről beszélünk. S miközben a lokálpatrióták méltán büszkék a Szent István parkra, a Pozsonyi utca miliőjére, tagadhatatlan, azért van még mit javítani. Mert a sűrűn beépített utcák között kevés a zöldfelület, a járdán is parkoló autók miatt sok helyen nehézkes a gyalogosközlekedés, a kutyapiszok kerülgetése lankadatlan figyelmet igényel.

Újlipótváros humanizálása nem most került napirendre. A jelenlegi önkormányzati ciklus programjában, a Lendületben a XIII. kerület című stratégiában is fellelhetők erre vonatkozó ötletek. Sőt, a városrész zöldterület-fejlesztési bibliája, az Angyalzöld+ is tesz javaslatokat. Legyenek például újabb sétálóutcák, a zsúfolt, szürke pontokat oldják fákkal, virágokkal, közösségi terekkel, az utcai homlokzatokat futtassák be növényzettel. De most nem csupán elvont fejtegetésről van szó, az önkormányzat ugyanis a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.-vel együttműködve konkrét cselekvési tervet dolgozott ki a városrész barátságosabbá tételére. Honlapjukon közzétették Újlipótváros mobilitási terve cím alatt, és várják a helyiek jobbító szándékú észrevételeit, sőt a közszolgáltató honlapján szavazni is lehet a legfontosabbnak ítélt feladatokról. Mint írják, a céljuk, hogy a közlekedés biztonsága mellett élhető közösségi terek, kényelmes járdák, zöldebb lakókörnyezet alakuljon. Hogy jó legyen itt élni, dolgozni, kikapcsolódni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.