Bárczy István Népszállója

/ 2012.03.22., csütörtök 15:30 /

"A lakások zsúfoltságát az ágyrajáró legénymunkások okozzák, a kik Budapesten gyakran 12-14-en is beszorulnak egy-egy szobába" - foglalta össze a korabeli sajtó, mi vezetett száz évvel ezelőtt, 1912 februárjában egy grandiózus Népszálló felépítéséhez.

A mai Dózsa György út egyik saroktelkén angol mintára kezdték el felhúzni az épületet 1910-ben, miután Bárczy István főpolgármester ambiciózus szociálpolitikát hirdetett. Az ismétlődő bérlősztrájkok is a helyzet tarthatatlanságára figyelmeztettek. A Népszálló építésekor több mint százezer albérlő volt Budapesten, közülük hatvanezernek csak egy ágy kifizetésére futotta. A népnyelv által hamarosan Lordok Házának elkeresztelt Népszállóban négyszáznál is több egyszemélyes szobát alakítottak ki, az épületben könyvtár, társalgók, fürdők, fodrászműhely, konyha is helyet kapott, az éttermet Undi Mariska freskói és a Zsolnay-gyár eozinmázas kútjai díszítették. Ágyat minden 14 éven felüli, józan, fertőző betegségben nem szenvedő férfi bérelhetett; a napijegy mindössze 60 fillérbe került. Az elmúlt száz évben a Népszállót feleslegessé tevő fordulatot sajnos nem értünk meg, a kilencvenes évek végén közel egymilliárd forintból felújított épület az eredetihez hasonló feladatot lát el ma is. A Budapesti Módszertani Szociális Központ, álláskereső iroda, nappali melegedő, nők számára éjjeli menedékhely működik a falak között.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.