Bárczy István Népszállója

/ 2012.03.22., csütörtök 15:30 /

"A lakások zsúfoltságát az ágyrajáró legénymunkások okozzák, a kik Budapesten gyakran 12-14-en is beszorulnak egy-egy szobába" - foglalta össze a korabeli sajtó, mi vezetett száz évvel ezelőtt, 1912 februárjában egy grandiózus Népszálló felépítéséhez.

A mai Dózsa György út egyik saroktelkén angol mintára kezdték el felhúzni az épületet 1910-ben, miután Bárczy István főpolgármester ambiciózus szociálpolitikát hirdetett. Az ismétlődő bérlősztrájkok is a helyzet tarthatatlanságára figyelmeztettek. A Népszálló építésekor több mint százezer albérlő volt Budapesten, közülük hatvanezernek csak egy ágy kifizetésére futotta. A népnyelv által hamarosan Lordok Házának elkeresztelt Népszállóban négyszáznál is több egyszemélyes szobát alakítottak ki, az épületben könyvtár, társalgók, fürdők, fodrászműhely, konyha is helyet kapott, az éttermet Undi Mariska freskói és a Zsolnay-gyár eozinmázas kútjai díszítették. Ágyat minden 14 éven felüli, józan, fertőző betegségben nem szenvedő férfi bérelhetett; a napijegy mindössze 60 fillérbe került. Az elmúlt száz évben a Népszállót feleslegessé tevő fordulatot sajnos nem értünk meg, a kilencvenes évek végén közel egymilliárd forintból felújított épület az eredetihez hasonló feladatot lát el ma is. A Budapesti Módszertani Szociális Központ, álláskereső iroda, nappali melegedő, nők számára éjjeli menedékhely működik a falak között.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.