Bárczy István Népszállója

/ 2012.03.22., csütörtök 15:30 /

"A lakások zsúfoltságát az ágyrajáró legénymunkások okozzák, a kik Budapesten gyakran 12-14-en is beszorulnak egy-egy szobába" - foglalta össze a korabeli sajtó, mi vezetett száz évvel ezelőtt, 1912 februárjában egy grandiózus Népszálló felépítéséhez.

A mai Dózsa György út egyik saroktelkén angol mintára kezdték el felhúzni az épületet 1910-ben, miután Bárczy István főpolgármester ambiciózus szociálpolitikát hirdetett. Az ismétlődő bérlősztrájkok is a helyzet tarthatatlanságára figyelmeztettek. A Népszálló építésekor több mint százezer albérlő volt Budapesten, közülük hatvanezernek csak egy ágy kifizetésére futotta. A népnyelv által hamarosan Lordok Házának elkeresztelt Népszállóban négyszáznál is több egyszemélyes szobát alakítottak ki, az épületben könyvtár, társalgók, fürdők, fodrászműhely, konyha is helyet kapott, az éttermet Undi Mariska freskói és a Zsolnay-gyár eozinmázas kútjai díszítették. Ágyat minden 14 éven felüli, józan, fertőző betegségben nem szenvedő férfi bérelhetett; a napijegy mindössze 60 fillérbe került. Az elmúlt száz évben a Népszállót feleslegessé tevő fordulatot sajnos nem értünk meg, a kilencvenes évek végén közel egymilliárd forintból felújított épület az eredetihez hasonló feladatot lát el ma is. A Budapesti Módszertani Szociális Központ, álláskereső iroda, nappali melegedő, nők számára éjjeli menedékhely működik a falak között.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.