Befektetés a jövőbe

/ 2017.04.12., szerda 16:54 /

A 2017-es esztendő kiemelkedő éve lesz a Hegyvidék kulturális életének, hiszen új helyre költözik a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a kerület hegytörténeti gyűjteménye. Az önkormányzat továbbra is szívén viseli az oktatási intézmények sorsát, a Tamási Áron iskola bővítésének költségeit a kerület állja.

„A kultúra és az oktatás támogatása ugyan hosszú távú befektetés, megtérülését azonban senki sem vitatja” – véli Pokorni Zoltán polgármester. A XII. kerületi önkormányzat idei fejlesztéseivel a helyi közösség megerősítését szolgálja: az új épületekbe költöző intézmények a korábbinál vonzóbb környezetben várják az érdeklődőket.

Hegyvidéki Kulturális Szalon

A Szalon ideiglenes helyzetnek köszönheti létrejöttét – idézte fel a közösségi hely alapításának körülményeit a polgármester. Amikor a MOM Kulturális Központot a felújítás miatt egy időre bezárták, a régi gyerekkönyvtár helyén leltek átmeneti otthonra a művelődési házban működő klubok, illetve a programok egy része. Mivel a hely jól működött, úgy döntöttek, hogy a MOM újranyitását követően is töltsön be közösségi funkciót a Böszörményi úti helyiség – így alakult meg 2011 őszén a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely sokféle körnek, kezdeményezésnek ad otthont. A népszerű intézmény azóta kinőtte a helyiségeit, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a polgármesteri hivatallal szemben, a Törpe és Kiss János altábornagy utca sarkán álló telken alakít ki új helyszínt az évi 1500 rendezvényt szervező Szalonnak.

A munkálatok – Lenzsér Péter Ybl-díjas építész tervei alapján – március elején kezdődtek el – tájékoztatott Pokorni Zoltán, aki arról is beszámolt, hogy azok elvégzéséhez a főváros Tér_ Köz pályázatán negyvenötmillió forint támogatást nyert az önkormányzat. Az épület alaptevékenysége a kulturális események kiszolgálása, aminek központi eleme egy többfunkciós nagyterem lesz, az alsó szintre pedig kávézót terveztek, amely az intézmény fogadótere lesz, illetve kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek is helyet adhat majd, további 3-4 kisebb terem is kialakításra kerül az épületben.

A "Hegyvidéki Kulturális Szalon létrehozása" c. projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg.

A zugligeti lóvasút-végállomás épülete

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az önkormányzat beruházásában, a Magyar Állam és az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 támogatásával a közel másfél évszázada épült egykori lóvasút-végállomás felújítási munkálatai is elkezdődtek a Zugligetben. „Az utóbbi években elhagyott, már rendkívül rossz állagú épületegyüttes megmentésével szeretnénk a Hegyvidék múltjának egy darabját megőrizni” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán. A felújítást a Zoboki– Demeter és Társai Építésziroda Kft. tervei alapján végzik. A rekonstrukció során elbontják a középső szakasz utólagos beépítését, az egykori nyitott perontér – amit oldalról csak üvegfal határol – eredeti szépségében tárulhat elénk. Az épületet a föld alatt, a pinceszinten bővítik, a hegyoldalba süllyesztve pedig új, többfunkciós épületrészt hoznak létre.

Amikor az épület hasznosítási lehetőségeiről gondolkodtak, fontos szempont volt, hogy hosszú távú megoldást találjanak az üzemeltetésre – szögezte le a polgármester. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria állandó és időszaki kiállításai, múzeumpedagógiai foglalkozásai, raktárai és irodái lelnek otthonra az épületben, de lesz benne információs pont és vendéglátásra alkalmas helyiség is.

Az épületegyüttes gépészetét a környezettudatosság és fenntarthatóság elveit szem előtt tartva tervezték meg: a hűtésről és a fűtésről egy talajszondás, hőszivattyús rendszer gondoskodik majd.

A Tamási Áron iskola bővítése

„Az iskolák vagyonkezelésbe átadott épületeinek karbantartásáról, állagmegóvásáról immár a tankerületnek kell gondoskodnia, de önkormányzatunk is fenntartja magának a lehetőséget, hogy szükség esetén felújításokat, fejlesztéseket hajtson végre az érintett ingatlanokon” – tudtuk meg Pokorni Zoltántól, hogy miért döntöttek úgy, hogy költségvetési forrást biztosítanak a kerület egyik legnépszerűbb iskolájának bővítésére. A Mártonhegyi út 34. alatt működő Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban a tanulói létszám a 2000-es évek eleje óta folyamatosan emelkedik, az utóbbi években pedig ugrásszerűen megnőtt. Az utóbbi három év alatt elballagó öt nyolcadik osztály helyére kilenc első osztály lépett, az iskolában 31 tanulócsoport folytatja tanulmányait, de termei száma csak 29. Az egyre növekvő kapacitásigényt csak úgy tudták kielégíteni, hogy az iskola udvarán konténereket állítottak fel, és a könyvtárban, valamint az ebédlőben is oktatnak. „Ezért döntöttünk úgy, hogy az iskola területének északi sarkában új, hat tantermes, kétszintes szárnyat építünk” – tette hozzá Pokorni Zoltán polgármester.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.