Befektetés a jövőbe

/ 2017.04.12., szerda 16:54 /

A 2017-es esztendő kiemelkedő éve lesz a Hegyvidék kulturális életének, hiszen új helyre költözik a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a kerület hegytörténeti gyűjteménye. Az önkormányzat továbbra is szívén viseli az oktatási intézmények sorsát, a Tamási Áron iskola bővítésének költségeit a kerület állja.

„A kultúra és az oktatás támogatása ugyan hosszú távú befektetés, megtérülését azonban senki sem vitatja” – véli Pokorni Zoltán polgármester. A XII. kerületi önkormányzat idei fejlesztéseivel a helyi közösség megerősítését szolgálja: az új épületekbe költöző intézmények a korábbinál vonzóbb környezetben várják az érdeklődőket.

Hegyvidéki Kulturális Szalon

A Szalon ideiglenes helyzetnek köszönheti létrejöttét – idézte fel a közösségi hely alapításának körülményeit a polgármester. Amikor a MOM Kulturális Központot a felújítás miatt egy időre bezárták, a régi gyerekkönyvtár helyén leltek átmeneti otthonra a művelődési házban működő klubok, illetve a programok egy része. Mivel a hely jól működött, úgy döntöttek, hogy a MOM újranyitását követően is töltsön be közösségi funkciót a Böszörményi úti helyiség – így alakult meg 2011 őszén a Hegyvidéki Kulturális Szalon, amely sokféle körnek, kezdeményezésnek ad otthont. A népszerű intézmény azóta kinőtte a helyiségeit, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a polgármesteri hivatallal szemben, a Törpe és Kiss János altábornagy utca sarkán álló telken alakít ki új helyszínt az évi 1500 rendezvényt szervező Szalonnak.

A munkálatok – Lenzsér Péter Ybl-díjas építész tervei alapján – március elején kezdődtek el – tájékoztatott Pokorni Zoltán, aki arról is beszámolt, hogy azok elvégzéséhez a főváros Tér_ Köz pályázatán negyvenötmillió forint támogatást nyert az önkormányzat. Az épület alaptevékenysége a kulturális események kiszolgálása, aminek központi eleme egy többfunkciós nagyterem lesz, az alsó szintre pedig kávézót terveztek, amely az intézmény fogadótere lesz, illetve kiállításoknak és egyéb rendezvényeknek is helyet adhat majd, további 3-4 kisebb terem is kialakításra kerül az épületben.

A "Hegyvidéki Kulturális Szalon létrehozása" c. projekt a Budapest Főváros Önkormányzata Fővárosi Városrehabilitációs Keret támogatásával valósul meg.

A zugligeti lóvasút-végállomás épülete

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az önkormányzat beruházásában, a Magyar Állam és az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 támogatásával a közel másfél évszázada épült egykori lóvasút-végállomás felújítási munkálatai is elkezdődtek a Zugligetben. „Az utóbbi években elhagyott, már rendkívül rossz állagú épületegyüttes megmentésével szeretnénk a Hegyvidék múltjának egy darabját megőrizni” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán. A felújítást a Zoboki– Demeter és Társai Építésziroda Kft. tervei alapján végzik. A rekonstrukció során elbontják a középső szakasz utólagos beépítését, az egykori nyitott perontér – amit oldalról csak üvegfal határol – eredeti szépségében tárulhat elénk. Az épületet a föld alatt, a pinceszinten bővítik, a hegyoldalba süllyesztve pedig új, többfunkciós épületrészt hoznak létre.

Amikor az épület hasznosítási lehetőségeiről gondolkodtak, fontos szempont volt, hogy hosszú távú megoldást találjanak az üzemeltetésre – szögezte le a polgármester. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria állandó és időszaki kiállításai, múzeumpedagógiai foglalkozásai, raktárai és irodái lelnek otthonra az épületben, de lesz benne információs pont és vendéglátásra alkalmas helyiség is.

Az épületegyüttes gépészetét a környezettudatosság és fenntarthatóság elveit szem előtt tartva tervezték meg: a hűtésről és a fűtésről egy talajszondás, hőszivattyús rendszer gondoskodik majd.

A Tamási Áron iskola bővítése

„Az iskolák vagyonkezelésbe átadott épületeinek karbantartásáról, állagmegóvásáról immár a tankerületnek kell gondoskodnia, de önkormányzatunk is fenntartja magának a lehetőséget, hogy szükség esetén felújításokat, fejlesztéseket hajtson végre az érintett ingatlanokon” – tudtuk meg Pokorni Zoltántól, hogy miért döntöttek úgy, hogy költségvetési forrást biztosítanak a kerület egyik legnépszerűbb iskolájának bővítésére. A Mártonhegyi út 34. alatt működő Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban a tanulói létszám a 2000-es évek eleje óta folyamatosan emelkedik, az utóbbi években pedig ugrásszerűen megnőtt. Az utóbbi három év alatt elballagó öt nyolcadik osztály helyére kilenc első osztály lépett, az iskolában 31 tanulócsoport folytatja tanulmányait, de termei száma csak 29. Az egyre növekvő kapacitásigényt csak úgy tudták kielégíteni, hogy az iskola udvarán konténereket állítottak fel, és a könyvtárban, valamint az ebédlőben is oktatnak. „Ezért döntöttünk úgy, hogy az iskola területének északi sarkában új, hat tantermes, kétszintes szárnyat építünk” – tette hozzá Pokorni Zoltán polgármester.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.