Bokszlegenda

/ 2017.04.12., szerda 17:25 /

A mai bajnokok csak álmodhatnak arról a rajongásról, amely Papp Lászlót körülvette – emlékezett Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a legsikeresebb magyar bokszoló szobrának leleplezésekor.

Jó néhány oka van a Hegyvidéknek arra, hogy szobrot emeljen a sokak által csak Papp Laciként ismert olimpikonunknak – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester. Egyrészt a kerület díszpolgára, másrészt Papp László a kerületben dolgozott, a MOM-nál, és a MOM SC-ben kezdte meg a pályafutását. Harmadrészt élete végén az Óra úton lakott, fia és családja még most is ott él. Ráadásul az ökölvívó a Normafánál készült meccseire, erőnléti edzésekkel, de előfordult, hogy a csapat tagjai a felkészülést favágással egészítették ki.

A XII. kerületi önkormányzat két éve döntött a szoborállításról. Pályázatukra nyolc terv érkezett, a zsűri ezek közül választotta ki Fekete Géza alkotását. A nyertes szobrász készítette a legendás sportoló Papp László Budapest Sportarénában látható mellszobrát is.

Az olimpiai bronzérmes, amatőrként és profiként is világbajnok Erdei Zsolt – akit a szoboravatást követő napokban választottak meg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének – köszöntőjében utalt rá, hogy Papp László gyerekkorától példaképe volt, s máig az maradt. Személyes emlékeit is felidézve elmondta, hogy annak idején többször megfordult a válogatott edzésein, és tanácsokat is kapott tőle. Mint mondta, bízik benne, hogy lesznek még Papp Lacik a magyar bokszban. A bajnoknak nemcsak a sikerei, hanem az alázata és a szorgalma is példa lehet mindenki számára – tette hozzá.

„Nem lenne teljes az ünnepünk, ha nem említenénk meg, hogy számunkra Papp László szellemisége nem csak az emlékezésben merül ki; a sport támogatása, a mozgásra való buzdítás önkormányzatunk egyik legfontosabb önként vállalt feladata” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, megemlítve, hogy a háromszoros olimpiai bajnok ifjú követői az egyre sikeresebb Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián sajátíthatják el a bokszolás fortélyait.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az élelmiszer a legjobb ajándék

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR gyűjtése keretében tartósélelmiszereket lehet adományozni a nélkülözőknek karácsonyra.

Így nyomul a kínai „puha erő” Magyarországon

Peking nem csak üzleti beruházásokkal hagyna nyomot a világban: a politikai törekvések útját kulturális köntösben is egyengetik. A keleti nyitás Magyarországon is fogékony e törekvésre – lássuk, mekkora a siker. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.