Bokszlegenda

/ 2017.04.12., szerda 17:25 /

A mai bajnokok csak álmodhatnak arról a rajongásról, amely Papp Lászlót körülvette – emlékezett Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a legsikeresebb magyar bokszoló szobrának leleplezésekor.

Jó néhány oka van a Hegyvidéknek arra, hogy szobrot emeljen a sokak által csak Papp Laciként ismert olimpikonunknak – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester. Egyrészt a kerület díszpolgára, másrészt Papp László a kerületben dolgozott, a MOM-nál, és a MOM SC-ben kezdte meg a pályafutását. Harmadrészt élete végén az Óra úton lakott, fia és családja még most is ott él. Ráadásul az ökölvívó a Normafánál készült meccseire, erőnléti edzésekkel, de előfordult, hogy a csapat tagjai a felkészülést favágással egészítették ki.

A XII. kerületi önkormányzat két éve döntött a szoborállításról. Pályázatukra nyolc terv érkezett, a zsűri ezek közül választotta ki Fekete Géza alkotását. A nyertes szobrász készítette a legendás sportoló Papp László Budapest Sportarénában látható mellszobrát is.

Az olimpiai bronzérmes, amatőrként és profiként is világbajnok Erdei Zsolt – akit a szoboravatást követő napokban választottak meg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének – köszöntőjében utalt rá, hogy Papp László gyerekkorától példaképe volt, s máig az maradt. Személyes emlékeit is felidézve elmondta, hogy annak idején többször megfordult a válogatott edzésein, és tanácsokat is kapott tőle. Mint mondta, bízik benne, hogy lesznek még Papp Lacik a magyar bokszban. A bajnoknak nemcsak a sikerei, hanem az alázata és a szorgalma is példa lehet mindenki számára – tette hozzá.

„Nem lenne teljes az ünnepünk, ha nem említenénk meg, hogy számunkra Papp László szellemisége nem csak az emlékezésben merül ki; a sport támogatása, a mozgásra való buzdítás önkormányzatunk egyik legfontosabb önként vállalt feladata” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, megemlítve, hogy a háromszoros olimpiai bajnok ifjú követői az egyre sikeresebb Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián sajátíthatják el a bokszolás fortélyait.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Kínos válások: a Facebook mint koronatanú

Vagyontalanítják magukat, minimálbérről siránkoznak, a mamára íratják a cégeket, környezettanulmány előtt lenullázzák a lakást – hogy ne kelljen gyerektartást fizetni a saját gyermeküknek. Egy valamiről azonban megfeledkeznek: a Facebook ellenük vall.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.