Bokszlegenda

/ 2017.04.12., szerda 17:25 /

A mai bajnokok csak álmodhatnak arról a rajongásról, amely Papp Lászlót körülvette – emlékezett Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a legsikeresebb magyar bokszoló szobrának leleplezésekor.

Jó néhány oka van a Hegyvidéknek arra, hogy szobrot emeljen a sokak által csak Papp Laciként ismert olimpikonunknak – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester. Egyrészt a kerület díszpolgára, másrészt Papp László a kerületben dolgozott, a MOM-nál, és a MOM SC-ben kezdte meg a pályafutását. Harmadrészt élete végén az Óra úton lakott, fia és családja még most is ott él. Ráadásul az ökölvívó a Normafánál készült meccseire, erőnléti edzésekkel, de előfordult, hogy a csapat tagjai a felkészülést favágással egészítették ki.

A XII. kerületi önkormányzat két éve döntött a szoborállításról. Pályázatukra nyolc terv érkezett, a zsűri ezek közül választotta ki Fekete Géza alkotását. A nyertes szobrász készítette a legendás sportoló Papp László Budapest Sportarénában látható mellszobrát is.

Az olimpiai bronzérmes, amatőrként és profiként is világbajnok Erdei Zsolt – akit a szoboravatást követő napokban választottak meg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének – köszöntőjében utalt rá, hogy Papp László gyerekkorától példaképe volt, s máig az maradt. Személyes emlékeit is felidézve elmondta, hogy annak idején többször megfordult a válogatott edzésein, és tanácsokat is kapott tőle. Mint mondta, bízik benne, hogy lesznek még Papp Lacik a magyar bokszban. A bajnoknak nemcsak a sikerei, hanem az alázata és a szorgalma is példa lehet mindenki számára – tette hozzá.

„Nem lenne teljes az ünnepünk, ha nem említenénk meg, hogy számunkra Papp László szellemisége nem csak az emlékezésben merül ki; a sport támogatása, a mozgásra való buzdítás önkormányzatunk egyik legfontosabb önként vállalt feladata” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, megemlítve, hogy a háromszoros olimpiai bajnok ifjú követői az egyre sikeresebb Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémián sajátíthatják el a bokszolás fortélyait.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.