Budai krónika

/ 2007.11.16., péntek 17:46 /

Ötvenéves a sugárbiológiai intézet - Budafokon, a Törley-kastélyban működik az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet, amely a napokban ünnepelte létrehozásának ötvenedik évfordulóját.

Megalapításáról 1954-ben döntött a kormány, és az intézmény 1957-ben kezdte meg működését. Jelenlegi nevét 1963-ban kapta. Itt működik 1999-től a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Munka- és Környezet-egészségtani Tanszékének sugár-egészségtani csoportja. A kutatóintézet - amelyben jelenleg száz ember dolgozik - 2004-től együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel.Kiállítás a pestisről - Az Európában ötszáz éven át pusztító pestisről nyílt kiállítás a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, az I. kerületi Apród utcában. A ragályos betegség mély nyomokat hagyott az emberiség történetében, hatással volt a gazdasági életre, a művészetekre, a vallásra. Az emberiség hosszas küzdelmet folytatott a legyőzéséért, hiszen csak 1894-ben-ben sikerült a terjedésének módját felderíteni. A látogatók megismerkedhetnek a pestis tüneteivel, beléphetnek egy vesztegzár alá vont városba, megismerhetik a karantén intézményét. A kiállítás - melyre középiskolásokat, egyetemistákat is várnak - 2008. szeptember 3-ig tart nyitva.Veszélyben az óbudai Sziget fesztivál? - Veszélybe kerülhet az óbudai Sziget fesztivál megrendezése, ha a bíróság helyt ad az újpesti önkormányzat kérésének, és megtiltja a rendezvények lebonyolítását este tíz óra után.

Derce Tamás IV. kerületi polgármester tavaly indított pert "birtokháborítás megszüntetése" ügyében a Sziget fesztivál miatt. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől.

Gerendai Károly, a fesztivál szervezője azt mondja: ha abban az időszakban nem lennének programok, akkor nem volna értelme a Szigetnek. A IV. kerületben a Dunához közel lakó emberek viszont panaszkodnak, hogy nem tudnak aludni a zajtól. Derce Tamás szerint az újpestiek a birtokháborítás miatt nem tudják rendeltetésszerűen használni a lakásukat, és a fesztivál szervezői a szabálysértési kódexet is megsérik. Ezért szeretné elérni, hogy este 10 óra után ne lehessen zenélni a Szigeten.

Az óbudaiak viszont egyre konszolidáltabb viszonyt ápolnak a Sziget fesztivál szervezőivel - tudtuk meg Szepessy Tamás alpolgármestertől. Szerinte mindig lesznek olyanok, akiket zavar a fesztivál, de a III. kerületiek nem érzik olyan súlyosnak a zajterhelést. Óbuda számára sokkal nagyobb gond ilyenkor a gépkocsiáradat.Ismét árulják a gyermekkórház ingatlanait - A Kincstári Vagyoni Igazgatóság ismét meghirdette a Svábhegyi Országos Gyermekallergológiai Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézet vagyonkezelésében álló ingatlanokat. Az eladásra kínált, XII. kerület, Béla király út 20. sz. alatti 25 358 négyzetméter területű telken több ház is van, köztük egy műemlék épület. Ez utóbbi a Frivaldszky-Mauthner-Pálffy villa, amely 1915 körül épült klasszicizáló eklektikus stílusban. A szomszédos Béla király út 18. és Laura út 1. sz. alatti, összesen 8043 négyzetméter területű telek három, külön helyrajzi számon bejegyzett ingatlanból áll. A KVI korábban is meghirdette az ingatlanokat, mégpedig nyilvános versenytárgyalás keretében, amelyen az vihette volna el az ingatlant, aki többet ad érte. Az ingatlanok azonban nem keltek el, mint ahogy 2002-ben sem. Akkor a Medgyessykormány próbált túladni rajtuk több mint hárommilliárd forintért.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.